BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,54
ALTIN 3.025,96
HABER /  POLİTİKA

DTPliler zorla mı götürülecek?

Savcılık 5 DTP'liyi Meclis'ten istedi. Toptan zor durumda kaldı. Kanunda boşluk var. DTP'li vekiller de DEP'liler gibi yaka paça alınacak mı?

Abone ol

DTP'li milletvekillerinin Savcılık tarafından ifadelerinin alınmak üzere Meclis'e talepte bulunması Meclis Başkanı Köksal Toptan'ı zora soktu. 

 DEP'Lİ VEKİLLER YAKA PAÇA ALINMIŞTI

1994 yılında DEP milletvekilleri Meclis kapısında yaka paça gözaltına alınmıştı.

Köksal Toptan, 1994 yılında benzer bir konuda yaşanılanların anımsatılması üzerine, “1994'deki uygulama biraz farklı. Orada dokunulmazlık kaldırıldı. Bu arkadaşlarımız savunmalarını yapmak için o zaman mahkemeye götürülmedi. Buradaki farklı” dedi.

Savcılıklar, DTP Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Emine Ayna, Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk ve Sabahat Tuncel’in, haklarında yürütülen soruşturma çerçevesinde ifadelerinin alınması için TBMM Başkanlığı’ndan talepte bulundu.

DOKUNULMAZLIK VAR MI YOK MU KARIŞIK

Toptan, yaşadığı açmazı şöyle anlattı:

"Anayasanın 83’üncü ve 14’üncü maddesi var. 14’üncü maddeye giren suçlarla ilgili milletvekili seçilmeden önce bir yargılama süreci başlamış ise o devam ediyor. Kimi hukukçulara göre, o soruşturmada dokunulmazlık işlemiyor, ifade alınabiliyor. Kimilerine göre ise mutlak dokunulmazlığa sahip. DTP’nin daha önce başkanlığımıza yaptığı başvuruyu Adalet Bakanlığı’na intikal ettirdim. Gelen cevabı da, DTP’li arkadaşlara bildirdim, durum bu."

SAVCININ DA KAFASI NET DEĞİL

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise DTP'li milletvekillerinin savunmalarının istenmesi ile ilgili, ''Meclis hata yapmaz, kafasına göre hareket edecek hali yok, Anayasaya göre hareket eder'' dedi.

Bozdağ, Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna dosyanın havale edilebileceğini söyledi. Bekir Bozdağ, bu havale sonrasında komisyonun iki türlü karar vereceğini, ''bu dokunulmazlık kapsamında olan fiillerdir'' ya da ''doğrudan soruşturulup kovuşturulamaz'' diyebileceğini vurguladı.

Bozdağ, bir başka soru üzerine, ''DTP'li milletvekillerinin durumu ile ilgili olarak savcının kafasının net olmadığını'' ifade etti. Savcının TBMM'ye yazı göndererek bu konuda inisiyatifi Meclise bıraktığını düşündüğünü belirten Bozdağ, ''Mahkeme buraya yazdıysa mahkemenin de kafası bu konuda net görünmüyor. Prosedüre baktığınız zaman böyle işlemediğini görüyorsunuz. Bu nedenle Meclis Başkanı bir tavır alacaktır, bir görüş belirleyecek ona göre bir inisiyatif alacaktır. Bu konu değerlendirmeye muhtaç bir konudur. Çünkü Meclis Başkanı bir açıklama yapmadığı zaman konu ortada kalır'' diye konuştu.

Bekir Bozdağ, DTP'li milletvekillerinin de konuyla ilgili Meclis Başkanlığına başvurarak, Anayasal haklarını kullanmak isteyebileceğini sözlerine ekledi.