Kapatılan DTP'nin yasaksız vekilleri istifa etti etmesine ama bu iş o kadar da kolay gözükmüyor. İşte Meclis'in DTP çıkmazı;
Abone olDTP'li vekiller istifa kararı aldı ama söz konusu TBMM'de milletin vekilinin istifası olunca işler o kadar da kolay değil. İstifaların Meclis Genel Kurulu'nda salt çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor. CNN TÜRK bugün Meclis'in nabzını tuttu. AK Parti'li vekiller istifaların kabul edilmemesinden yana. Muhalefet milletvekilleri ise "Karara saygı duyarız" dedi.
Partileri kapatıldı. Hem Ahmet Türk'e hem de Aysel Tuğluk'a siyasi yasak geldi.
DTP artık yok, sayıları 20'nin altına düştüğü için artık Meclis'te grupları da yok. "Grubumuz düşerse istifa ederiz" demişlerdi, şimdi istifaya hazırlanıyorlar. Son sözü partililerle biraraya geldikleri Diyarbakır'dan söylediler.
Ama o kararların hayata geçirilmesi o kadar da kolay değil. Çünkü söz konusu olan milletin vekilinin istifası. Vekiller istifa ediyorum deyince istifa edemiyor.
O istifaların milletin diğer vekillerince kabul edilmesi gerekiyor. Kuralları belirleyen Anayasa ve meclis içtüzüğü.
Anayasa'nın 84. maddesi "İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanı'nca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulu'nca kararlaştırılır" derken, TBMM içtüzüğü ise "TBMM üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği başkanlık divanınca 7 gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine genel kurulca görüşmesiz karar verilir" ifadelerini kapsıyor.
Buna göre milletvekilleri istifa dilekçelerine Meclis'e sunduktan sonra başkanlık divanının 7 gün içinde toplanması gerekiyor.
Divan dilekçeyi şekil yönünden inceleyecek. Sonra da raporunu genel kurula sevk edecek. Ama iç tüzükte genel kurulda kaç gün içinde görüşüleceği konusunda bağlayıcı bir hüküm yok.
Genel kurulda gündeme alınırsa, görüşme yapılmayacak, doğrudan istifa dilekçeleri okunacak ve oya sunulacak. Milletvekilliğinin düşmesi için kabul oylarının redden fazla olması yeterli.
Kararda belirleyici AK Partili vekillerin tavrı olacak. Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti'li vekillerde eğilim istifaların reddinden yana.
Muhalefet milletvekilleri ise karara saygı duyarız mesajı verdi. Ama oylarının rengi konusunda yorum yapmadılar.