BIST 9.516
DOLAR 34,55
EURO 36,01
ALTIN 2.988,00
HABER /  GÜNCEL

DTP'li 98 belediye başkanı hakkında dava açıldı

Türkiye'de 2009 yılında kapatılan DTP'nin 98 belediye başkanı hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak'tan dava açıldı. Diyarbaır'daki KCK davası ise ertelendi.

Abone ol

2009 yılında kapatılan DTP'den belediye başkanıyken yaptıkları bir ortak açıklama nedeniyle 98 belediye başkanı ve 8 il genel meclis başkanı hakkında dava açıldı.

Bazıları halen görevde olan belediye başkanı ve diğer siyasetçiler aleyhindeki davanın gerekçesi PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı Kapalı Cezaevi'ndeki koşullarıyla ilgili iddialar üzerine yaptıkları açıklama.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlamasıyla haklarında 20 yıl hapis istenen toplam 106 kişinin yargılanması önümüzdeki günlerde Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

İddianamede, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından okunan ortak açıklamada "Öcalan'ın barışa ve çözüme katkı sunabileceği koşullar oluşturulmalı, olgunlaştırılmalıdır" denildiği de belirtiliyor.

Sanıklar arasında Diyarbakır, Batman, Siirt, Van ve Diyarbakır'ın Kayapınar, Sur, Bağlar ve Yenişehir ilçe belediye başkanları da yer alıyor.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan kişilerin, savunmalarında, Kürt halkının, Öcalan'ı kendilerinin iradesi olarak gördükleri ve hukuk önündeki konumunu kabul etmediklerini söyledikleri ve "Biz de bu halkın oyları ile seçildiğimiz için halkın bu konudaki düşüncelerini ifade etmek amacıyla böyle bir metni hazırlama gereği duyduk" dediği de ifade ediliyor.

KCK davası ertelendi

Bu arada, PKK'yı da bünyesinde barındıran üst bir yapılanma olan KCK'ya karşı başlatıldığı belirtilen davada 104'ü tutuklu 152 kişinin duruşması ertelendi.

Aralarında son seçimde bağımsız milletvekili seçilenlerin, BDP'li belediye başkanlarının ve siyasetçilerin bulunduğu sanıkların duruşmaya katılmadığı bildiriliyor.

Yargılamayı yürüten Diyarbakır 6. Ağır Ceza mahkemesi davada "yargılamayı engelledikleri" gerekçesiyle sanık avukatları ve mahkemenin talebine rağmen avukat görevlendirmeyen Diyarbakır Baro Başkanlığı hakkında suç duyurusunda da bulundu.

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ise, mahkemenin talebine karşılık hazırladıkları 5 sayfalık yazılı dilekçeyi mahkeme heyetine sundu. Dilekçede, mahkemenin baroya gönderdiği yazıdaki dil ve üslubun, hukukçu nezaketini zorlayan ve sorunlu bir ifade tarzı ile kaleme alındığı belirtildi.