BIST 9.300
DOLAR 34,35
EURO 36,33
ALTIN 2.825,05
HABER /  POLİTİKA

DTPde başkan KRİZİ

DTP'den aykırı sesler yükseliyor. Eleştiri Demirtaş'a yöneliyor. Sırrı Sakık da Demirtaş'ı istemiyor.

Abone ol

Demokratik Toplum Partisi'nde (DTP) 'özeleştiri' dönemi yaşanıyor. Etnik siyasetin tehlikeli olduğunu, ayrı bir devlet istemenin geleceği karartacağını söyleyen Grup Başkanı Ahmet Türk'ün ardından Muş Milletvekili Sırrı Sakık da Meclis dışından bir başkanı sindiremediklerini söyledi.

HER ŞEY BAŞKAN SEÇİMİYLE BAŞLADI

DTP'de geçen ay yapılan genel başkanlık seçimi ilginç bir seyir izledi. Kongre öncesinde Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un yerine Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ile Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın geleceği açıklandı. Ancak Anlı, teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine partinin başına 'sahte çürük raporu' iddialarıyla gündeme gelen ve milletvekili olmayan Nurettin Demirtaş geçti. Bu durum parti içindeki ayrışmayı gün yüzüne çıkardı. Yeni yönetim, 'Artık yeter' mitingleriyle sertlik yanlısı tutumunu yükseltirken, ılımlı tutumları ile bilinen milletvekilleri bu mitinglere katılmıyor. Yapılan açıklamalar da farklılığı derinleştiriyor.

AYSEL TUĞLUK ÖZELEŞTİRİ YAPTI

DTP'nin eski eşbaşkanlarından Aysel Tuğluk geçen hafta, terörist başı Öcalan'a yönelik af talebine işaret ederek, siyasal önceliklerde hata yaptıklarını söyledi. Türkiye partisi olmayı başaramadıklarını kaydeden Tuğluk, seçim öncesinde milletvekili adaylarının belirlenmesinde liyakat esasının yeterince uygulanmadığına işaret etti.

Ardından Ahmet Türk, etnik siyasetin tehlikeli ve tuzaklarla dolu olduğunu ifade etti. Türk, genel başkanlığa aday olmamasında sağlık sorunlarının yanı sıra parti içinden gelen baskıların da etkili olduğunu açıkladı.

KÜRTLERİN DEVLET TALEBİ YOK

Dün ise DTP Milletvekili Sırrı Sakık, Ahmet Türk'e rağmen Parlamento dışından genel başkan seçilmesini içine sindiremediğini kaydetti.  Türk'ün genel başkan olarak devam etmesini istediklerinin altını çizen Sakık, "Kendisi olmayacağını açıkladı. Ancak genel başkanın Meclis içinden seçilmesi gerektiğini yüksek sesle dile getirdi. Bunu destekledik. Fakat mümkün olmadı. Türk'e rağmen Meclis dışından birinin genel başkan seçilmesini içimize sindiremedik." dedi.

Türk'ün barış yanlısı tutumunu destekleyen Sakık, Kürtlerin sadece demokrasi talebi olduğuna dikkat çekti. Sakık, "Kürtlerin devlet talebi yok. Kürtler yıllardır süren baskılara rağmen demokrasiyi tercih ediyor." dedi. Bazı çevrelerin, Türk-Kürt çatışması meydana getirmeyi amaçladığını vurgulayan Sakık, sokağı karıştırmaya çalışan bu gruplara izin verilmemesini istedi. Kan ve şiddetten beslenerek siyaset yapılamayacağına işaret eden Sakık, barış ve demokrasi için herkesin daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini dile getirdi.

ALTAN TAN: Artık seslerini yükseltmeliler

DTP'yi yakından tanıyan araştırmacı yazar Altan Tan, bu açıklamalarla oluşan tabloyu 'çok önemli' buluyor. Tan, "Türkiye'de çözüm isteyen, barış isteyen, halkın kardeşliğine inanan herkes aynı noktaya gelecektir. Çözüm, Türkiye'nin demokratikleşmesinde ve yeni anayasanın doğru düzgün yapılmasında. Tuğluk ve Türk gibi düşünenlerin seslerini yükseltmesi lazım." diyor.

Kaynak: Zaman