BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

DTP yürüyüşünde olaylar çıktı

Hakkari'de istenmeyen olaylar.. Yürüyüş sırasında bazı DTP'liler polise taşlı saldırıda bulunca ortalık karıştı.

Abone ol

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Hakkari'de Cumhuriyet Bayramı nedeniyle "Demokratik Cumhuriyete Evet, İnkar Cumhuriyete Hayır" adı altında barış yürüyüşü düzenledi.

DTP'li görevlilerin uyarısana rağmen yürüyüş sonrası olaylar çıktı. 20-30 kişilik bir grup, MOBESE kameralar ve polisi taş yağmuruna tuttu. Polis gaz bombası kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

Sabah saatlerinde Cumhuriyet Bayramı törenlerinin kutlandığı Hakkari'de öğlen saatlerinde ise DTP'liler "Demokratik Cumhuriyete Evet, İnkar Cumhuriyete Hayır" yürüyüş düzenledi.

DTP'li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, DTP İl Başkanı Hivzullah Kansu ve yaklaşık bin kişi DTP il binası önünde toplanarak burada yürüyüşe geçti.

Öcalan'a selam olsun

Kalabalık yürüyüş boyunca, "İmralı'da yol haritası veren Öcalan'a selam olsun", "Demokratik Cumhuriyete evet İnkar Cumhuriyeti'ne hayır", "Şerefsiz MHP, İşbirlikçi CHP", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Şehitler ölmez", "Biji Serok Apo(Yaşasın Apo)" sloganları atıp, pankartları taşıdı.

Kalabalık Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Belediye binası önünde toplandı. Basın açıklamasını DTP İl yöneticisi Haluk Bor yaptı. Bor, son süreçte kısmi de olsa gelişen olumlu havanın AKP hükümet ve ilgili kurumlar tarafından kararlı bir şekilde sürdürülmediği söyledi.

Bor, "Tam tersine haklarımızın yıllardır özlemi ile yanıp, tutuştuğu barış sürecini sabote edilme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bugün cumuhriyetin 86'ncı Kuruluş yıl dönümü. Cumhuriyetin asli unsuru olan Kürtler, bugün Cumhuruiyetin en mağduru durumundadırlar. Eğer bugün Cumhuriyet demokratikleşemiyorsa bunun asıl sebebi kendi asli unsuru olan Kürtelere uyduguladığı antidemokratik ve inkar politikasıdır. Cumhuriyetin bu politikasından vazgeçeme zamanı gelip geçmiştir" dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından da DTP'li görevliler, herhangi bir taşkınlığın çıkmaması için topluğu uyardı. Daha sonra DTP önüne giden 20-30 kişilik bir grup, buradan askeri lojmanların bulunuğu Gençlik Caddesi'ne doğru yürüdü.

Bu sırada gruplar yolda bulunan mobesa kamerelerını taslayınca, askeri lojmanlarda oturan asker çocukları da oyuncak silahlarını kalabılığa doğrulltu. Grup, çocuklara "Yuh" çekip yürümeye devam etti. Bu sırada grup kendilerini takip eden polis araçlarını da taşlamaya başlayınca olaylar çıktı.

Polisler, grubu dağıtmak için gaz bombası kullandı. Dağgöl Mahallesi'ne doğru koşan göstericiler ile polis arasında zaman zaman kovalamaca yaşandı.