BIST 9.976
DOLAR 33,99
EURO 38,03
ALTIN 2.832,99
HABER /  POLİTİKA

DTP yokum dedi, diğerleri ne dedi?

DTP’nin parlamentodan çekilme kararını AKP, CHP ve MHP İnternethaber’e değerlendirdi.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
H.Kübra KOCAOĞLU

İNTERNETHABER

ANKARA-
Kapatma kararından sonra Meclis'ten fiili olarak çekildiğini açıklayan DTP'nin kararı, Meclis'te yankılandı. AKP, CHP ve MHP'den kilit isimler kararı İNTERNETHABER'e değerlendirdi. İşte ilk yorumlar:

AKP’DEN PROVOKASYON UYARISI

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç: Türkiye’de siyasetin meşru zemini TBMM’dir. Bizim gönlümüzden geçen millet oyları ile seçilen milletvekillerini mecliste görevlerine devam etmeleri ve temsil yetkilerinin gereğini yapmalarıdır. DTP kapatılması zor bir süreçtir. Kendileri açısından da zordur. DTP’nin eylemlerini kınayanlar açısından da zor bir süreçtir. Daha önce söyledik şimdi de söylüyoruz. Parti kapatmak demokrasilerde sorunların çözümü için etkili ve doğru bir yöntem değildir.

Her ne olursa olsun parti kapatmak sorun çözmez aksine sorunları daha da derinleştirir. DTP içinde kapatma kararından rahatsızlık duyup çözümü demokrasi içinde arayan olduğu gibi kapatma kararını yeni provokasyonların gerekçesi yapmak isteyenlerde çıkacaktır. Bu süreçte DTP’ye oy veren vatandaşların son derece sabırlı akıllı dikkatli ve ölçülü olmaları gerekmektedir. Kendilerinin sandığa yansıyan iradelerine saygımız vardır. O iradenin gereği demokratik tepkilerini kavgasız gürültüsüz ortaya koymaları PKK kaynaklı tahrik ve provakasyonlara kapılmamalarıdır.

Kapatılma davası ile AK Parti arasında bağ kurmak akıl dışıdır. Mantık hukuk dışıdır. Geçmişte bizim partimizde kapatma advası yaşandı savunma yapıp kararı bekledik. Parti kapatmalar çözüm değildir dediğimiz halde mahkemenin verdiği kararla AK Partiyi ilişkilendirmek kasıtlıdır.

ZATEN ÇOK AKTİF DEĞİLLERDİ

CHP Grupbaşkanvekili Hakkı Süha Okay: Fiilen çekildik hukuken çekildik demiyor. Yani bu bir değerlendirme yapmak için zaman sağlıyor. Milletvekili sıfatları 19 kişinin devam edecek. Ama hukuki çekilme için Meclis’in karar vermesi gerekiyor. Bunlar yeni bir parti içinde yer alabilirler. Barış ve Demokrasi Partisi adı konuşuluyor zaten. Henüz sıcak bir olay. Zaten bu arkadaşlar kimi zaman Meclis’te aktif kimi zaman aktif değillerdi. Özellikle son zamanlarda bölgede oluyorlardı. Zaten sürekli ve düzenli çalışmıyorlardı. Ülkede sağduyu hakim olmalı. Ahmet Türk’ün konuşmasını bu anlamda olumlu buldum. Bu kapatmadan kaynaklanabilecek olabilecek gerilimlerin önünü kesecek bir açıklama olarak görüyorum. Bir siyaset adamı olarak sorumlu bir açıklama yaptı tahrik etmemeye özen gösterdi olumlu.

ÖFKEYLE VERİLMİŞ DUYGUSAL TEPKİ

MHP Grupbaşkanvekili Mehmet Şandır: Kapatma sonramsı yaptıkları bu açıklamayı doğru bulmuyorum. Parti kapatma sonrası yapılmış öfkeyle yapılmış duygusal bir tepki olarak değerlendiriyoruz. Üç beş gün sonra daha sağduyulu hareket ederek tepki vereceklerini umuyoruz. Milletin içinden seçilmiş milletvekilleridir bunlar. Görevlerini Meclis’te yapmak zorundalar. Meclis çalışmalarına katılamamak olmaz. Seçtikleri bu yol kendilerine de ülkeye de fayda getirmez. Öfkeyle verilmiş duygusal bir tepki.

YARGI KARARINA SAYGI DUYULSUN

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu: Hiçbir siyasi partinin kapatılmasını istemeyiz. Her siyasal parti halktan destek alıyor. Bu partilerin de anayasaya ve hukukun üstünlüğüne inanmaları gerekiyor. Anayasal çerçevede çalışmaları gerekiyor. Yargı kararına herkesin saygı duyması gerekiyor.

DTP'Yİ AKP DEĞİL MAHKEME KAPATTI

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: Bir siyasi parti kendi kararlarını kendisi verecektir. O kararlar DTP'yi bağlar. Meclis çalışmalarına katılmayacaklarını açıkladılar ama bunun nasıl olacağını göreceğiz. Parlamento çalışmalarının devamında sorun olmaz. Türk'ün açıklamasında partisinin kapatılmasından bizi sorumlu tuttu. Bunu siyasi etik açısından doğru bulmuyoruz. Bu kararı veren mahkemedir. Bizim hiçbir zaman partilerin kapatılması yönünde bir açıklamamız olmadı. DTP'nin kapatılmasından önce de sonrada bu yönde açıklamamız olmadı. DTP kendi seçmen tabanına dönük AK Parti'yi eleştirmek için bir strateji izleyecektir. Kararı veren Anayasa Mahkemesi'dir. DTP bu konuyu AK Parti'nin üzerine yıkmak suretiyle kendi siyesetine bunu argüman olarak kullanacak. Bu gerçeği yansıtmaz.