BIST 10.001
DOLAR 35,37
EURO 36,47
ALTIN 3.037,37
HABER /  POLİTİKA

DTP öyle bir şey yaptı ki..

DTP lideri Ahmet Türk öyle bir sürprize imza attı ki. Türk kürsüde konuşurken TRT yayını kesti. Neden mi?

Abone ol

İNTERNETHABER/ÖZEL
Zübeyir KINDIRA/ ANKARA


DTP lideri Ahmet Türk bugünkü grup toplantısında Türkçe başladığı konuşmasına Kürtçe devam edince, canlı yayınlayan Meclis TV yayını anında kesti.

Türk'ün 10 dakika süren Kürtçe konuşmasının ardından TBMM Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da kapanış konuşmasını Kürtçe yaptı.

TÜRK, KÜRTÇE NE DEDİ?

Ahmet Türk, Kürtçe konuşmaya
başlayınca Meclis muhabirleri de
ellerinde kalem öylece kaldılar. Çünkü
hiç biri Kürtçe bilmiyordu. Çeviri işi
DTP'li vekillere düştü.

İŞTE O KONUŞMA

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin Meclis grup toplantısındaki konuşmasına, 21 Şubat’ın Dünya Anadil Günü olduğunu hatırlatarak başladı. Türk şunları söyledi:

“TRT 6’dan Kürtçe yayın yapılabiliyor ancak hem bunun yasal güvencesi yok hem de TRT’nin diğer kanallarında veya özel kanallarda yapılması halen suç olarak kabul ediliyor.”

ERDOĞAN NİYE KÜRTÇE KONUŞUYOR?
DTP’li milletvekillerinin ve belediye başkanlarının Kürtçe konuştukları için cezalandırıldığını ancak Başbakan’ın mitinglerde Kürtçe konuşmayı kendine bir hak olarak gördüğünü ifade eden Türk “Yani Kürtçe Kürtlere yasak ancak AKP’ye ve devlete serbesttir. Bu ikiyüzlü yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değildir. “ dedi.

Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununa göre Türkçe dil dışında konuşmak yasak.

Türk konuşmasına iktidarın Kürtçe konusunda iki yüzlü davrandığını iddia ederek başladı. 

KÜRTÇE DEVLETE VE AKP'YE SERBEST

TRT Şeş'te Kürtçe yayın yapılıyor ancak yasal güvencesi yok hem de özel kanallarda yapılması suç sayılıyor. DTP'li DTP'li başkanlar Kürtçe konuştuğu için cezalandırılıyor.

Başbakan Erdoğan mitinglerde Kürtçe konuşmayı kendine bir hak görüyor. Kürtçe Kürtlere yasak ancak AKP vve devlete serbest. Bu iki yüzlü yaklaşımı kabul etmemiiz mümkün değildir.

KÜRTÇE ÜZERİNDE YASAK KALKSIN VE ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINSIN

Resmi dilin Türkçe olmasına itirazımız yok. Ancak yerel yönetim gibi eğitim alanı gibi basın yayın alanı gibi ya da yerel meclisler gibi Kürtçe üzerindeki yasakların kalkması ve Anayasal güvenceye bağlanması talebimizin de son derece insani bir talep olduğunun anlaşılması gerekir.

DİLLERİN KARDEŞLİĞİ ADINA

YİNE YAYIN KESİLİR

TRT'nin yayını kesmesine DTP'liler tepki gösterirken, TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Bundan sonra da böyle bir şey olursa biz yine o yayınları keseriz. Benim böyle bir şeye izin vermem mümkün değil" dedi.

Bu vesileyle hem Dünya ana dil günü olması hem Kürtçe üzerindeki anlamsız baskı ve yasakların sürdürülüyor olması hem ana dil korkusunun yapay bir korku olduğunu anlatmak açısından, hem de dillerin güzelliği ve kardeşliği inancımızdan hareketle konuşmamın bundan sonraki bölümünü Kürtçe yapmaya çalışacağım.

10 DAKİKA KÜRTÇE KONUŞTU

Ardından Türk, Kürtçe konuşmaya başladı. Vekiller bu sözlerden sonra ayağa kalkarak uzun süre Türk'ü ayakta alkışladı. Türk'ün 10 dakika süren Kürtçe konuşmasının ardından TBMM Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da kapanış konuşmasını Kürtçe yaptı.

SPİKER NE DEDİ?

Türk, iki yada üç kelime Kürtçe konuşmaya başlamıştı tam o anda Meclis TV yayını kesti. Spikerin ağzından şu cümleler döküldü:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Siyasi Partiler kanunu gereğince Meclis Kürsüsünde ve toplantılarında Türkçe'den başka dilde konuşma yapılamayacağı hükmü doğrultusunda yayımınızı kesmek zorunda kaldık. Bu nedenle seyircilerimizden özür diliyoruz." Ardından Meclis TV normal yayın akışına devam etti.

DTP'NİN GEREKÇESİ NE?

DTP'nin bu girişimde bulunmasının nedeni AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'daki mitinginde Kürtçe olarak "hayırlı olsun" demesi... Bunu fırsata dönüştürmek isteyen Ahmet Türk de buna dayanarak Kürtçe konuşacak... Türk ve DTP kurmaylarının, açılacak bir dava ve gönderilecek fezleke ihtimalini de değerlendirdiği ve böyle bir durumda 'Başbakan Erdoğan örneği' ile savunma yapabilecekleri sonucuna vardıkları da belirlendi.

YASA NE DİYOR?

Madde 81- Siyasi partiler :

c) Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe’ den başka dil kullanamazlar; Türkçe’den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar; bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar. Ancak, tüzük ve programlarının kanunla yasaklanmış diller dışındaki yabancı bir dile çevrilmesi mümkündür.