BIST 9.109
DOLAR 34,25
EURO 37,63
ALTIN 2.918,63
HABER /  POLİTİKA

DTP kapatıldı AK Parti sevinmedi

DTP'nin kapatılması AK Parti'nin işine mi yaradı? İşte bu sorunun cevabı AK Partili vekil Kuzu'dan geldi.

Abone ol

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "AK Parti olarak DTP'nin kapatılmasında bir çıkarımız yoktur" dedi.

Taksim Point Otel'de "Türkiye Küçük Millet Meclisi" adlı girişim tarafından düzenlenen "DTP, Parti kapatma ve Anayasa Mahkemesi" toplantısında konuşan Kuzu, parti kapatmanın ikinci Dünya Savaşı ile ortaya çıkan bir uygulama olduğunu, buna Almanya ve İspanya'daki parti kapatmaları örneğinin verilebileceğini belirtti.

AK PARTİ ŞİDDETE ÇAĞRI YAPMADI

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti, Refah Partisi ve DTP'ye ilişkin davalarda Venedik Kriterlerine yöneldiğini dile getiren Kuzu, AK Parti davasındaki 400 küsur konuşmanın hiçbirinde şiddete çağrı olmadığını, en son DTP davasında ise AİHM kararlarını Anayasa Mahkemesinin göz ününe aldığını ifade etti.

Kuzu, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı parti kapatmada çok meraklı. Parti kapatma sebepleri bizde tek tek sayılmış, ama Anayasa Mahkemesi bazen yorumda taşkınlık yapabiliyor" dedi.

AK PARTİ'NİN ÇIKARI YOKTUR

Şiddet, şiddete çağrı ve organik bağ var ise partinin kapatılabileceğini söyleyen Kuzu, "AK Parti olarak DTP'nin kapatılmasında bir çıkarımız yoktur. Siyasi partiler devletin organı değildir. Siyasi partiler serbest kuruluşlardır. Yargı evvela kendi görevini yapıyor mu? İmza atan hakim kendi telefonunun dinlenmesine karar vermiş, 367 rezilliğinin arkasında hukuk mu var? Van Cumhuriyet savcısının atılmasında hukuk mu var?" diye konuştu.

UFUK URAS'IN AİHM KARARI

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise Meclis'in, çözümlerin adresi olarak gösterilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, DTP'nin kapatılması kararının AİHM'den döneceğini savundu.

Uras, "Ahmet Türk de söyledi; gerekçeli kararda gerekçe olarak gösterilen maddelerin yüzde 90'ına yakınının davası sürüyor" diye konuştu.

Meclis'te Anayasanın değişebileceğini, bunun referandumla da mümkün olduğunu dile getiren Uras, "CHP ve MHP'nin Anayasa değişikliğine karşı direnci kırılabilir. Darbelere karşı olup darbe Anayasasını savunmak ayıptır. Kuyulardan cesetler çıkarılıp, Ergenekon avukatlığını yapmak ayıptır. 2010 yılını iyi değerlendirip şiddeti ve 12 Eylül rejimini tasfiye edersek, bu kaçırdığımız zamanı telafi edebiliriz diye düşünüyorum. Siyasi Partiler ve Seçim Yasasını demokratikleştirecek olanlar, zaten 12 Eylül'ün yasasıyla iktidar ve muhalefeti olanlar değil mi?" diye sordu.

AK Parti hükümetinin Nazım Hikmet'e vatandaşlık hakkının iadesi konusuna iyi bir iş yaptığını ifade eden, "Kürt yurttaşların vatandaşlık hakkı da iade edilmelidir. Biz çok kimlikli, çok kültürlü bir demokrasiden yana tutum alarak yeni bir anayasa değişikliğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. O yüzden ben kozmik odadan kozmik patates mi çıkar bilmiyorum, ama patates kafalı siyasetçilerden demokrasi çıkmayacağını çok iyi biliyorum" ifadelerini kullandı.