BIST 10.013
DOLAR 35,43
EURO 36,52
ALTIN 3.052,82
HABER /  POLİTİKA

DTP kalesinde ilk sıcak savaş

AK Parti ve DTP, yerel seçimler öncesi TOKİ üzerinden kapıştı. DTP'nin kalesinde ilk sıcak savaş yaşandı.

Abone ol

AK Parti ve DTP Güneydoğu'da kılıçları çekti. İki parti TOKİ üzerinden kapıştı. Başbakan Erdoğan'ın "Diyarbakır'ı istiyorum" sözü sonrası yarış iyice kızıştı.

Osman Baydemir'in "DTP'nin kalesidir" dediği Diyarbakır'da yerel seçimler öncesi ilk sıcak savaş yaşandı..

TOKİ'nin kente yaptığı konut ve hastane binasına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi taş koydu. Hastaneye elektrik ihtiyacı karşılanamıyor, konut projeleri ihalelerinde de engelller çıkarılıyor.

TOKİ'nin Diyarbakır'da inşa ettiği toplu konutlarda incelemerde bulunan başkan Erdoğan Bayraktar, basın mensuplarına belediyeden dert yandı.


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul piyasasının en erken 8 ay, en geç 1,5 yıl içinde açılmasının beklendiğini, bu sürenin sonunda da fiyatlarda patlama yaşanacağını belirtti.

TOKİ'nin, Diyarbakır'da inşa ettiği toplu konutlarda incelemelerde bulunan Bayraktar, basın mensuplarıyla bir süre sohbet ederek, soruları yanıtladı.

BİZE ENGEL OLMASINLAR

Diyarbakır'da 418 milyon YTL'lik yatırımları bulunduğunu, devam eden ve ihale edilecek projelerle 9 bin 912 konutun, 14 ilköğretim okulunun, 19 spor salonu, 6 ticaret merkezi ve diğer tesislerin bölgeye kazandırılacağını kaydeden Bayraktar, proje kapsamında, Diyarbakır'da dünyanın en modern hastanelerinden birinin inşa edildiğini bildirdi. 557 yataklı hastanede 16 ameliyathane ve 80 yoğun bakım yatağı olduğunu anlatan Bayraktar, basın mensuplarına, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin engellemelerinden yakındı. Belediyenin, hastanenin elektrik ihtiyacının karşılanmasına mani olduğunu, konut projelerinin altyapı ihaleleri içinde sorun yarattığını ifade eden Bayraktar, ''Biz belediyeden para pul istemiyoruz. Sadece bize engel olmasınlar'' dedi.

Bayraktar, bu sorunları Başbakana neden götürmediklerinin sorulması üzerine de, ''Başbakan (bana problem değil, iş getirin) diyor'' açıklamasında bulundu. Diyarbakır'da sur alanında kentsel dönüşüm projesi başlattıklarına da dikkat çeken Bayraktar, bölgenin temizleneceği, bu projeye de belediyenin engel çıkardığını, ancak bunu gerçekleştirmekte kararlı olduklarını söyledi.

''PARA SIKINTIMIZ VARDI''

Halen 81 vilayette ve 431 ilçede faaliyette olduklarını bildiren TOKİ Başkanı, sadece İstanbul'da 110, Ankara'da ise 40 şantiyeleri bulunduğuna işaret etti. Bayraktar, TOKİ'nin mali tablolarına ilişkin de şu bilgileri verdi:

''8 milyar YTL alacak portföyümüz var. 4 milyar YTL'lik malımız, yani arsa konut ve işyerimiz var. Ama sıcak paramız yok. Bir yerde istihkam köprüsüne ihtiyacımız var. Ayda 350 milyon YTL rutin akarımız var ama ayda 650 milyon YTL ödeme yapıyoruz. Sıkıntılarla boğuşuyoruz. Buna can dayanmaz. Bu tip para sıkıntımız var. Ama bugüne kadar geldik.

Son dönemdeki peşin ödemeli indirim kampanyasından 350 milyon YTL geldi. Borcumuz yok gibi. Yeni doğmuş çocuğa anası nasıl sarılırsa, bizde çocuğumuza sarılıp onunla yatıp kalkıyoruz. İşin dertlisiyiz. Elde çanta geziyoruz, çanta beyazdı kahrından karardı.''

İNDİRİM KAMPANYASI TEKRARLANABİLİR

İndirim kampanyasına 1600'ü son gün olmak üzere toplam 10 bin kişinin müracaat ettiğini de belirten TOKİ Başkanı, ''Biz 15 bin başvuru bekliyorduk. Belki uzar beklentisi vardı ama işin ciddiyeti açısından uzatmadık. Ancak 5-6 ay sonra belki 2009'un başlarında yeni bir indirim kampanyası yapabiliriz'' diye konuştu.

Proje sözleşmelerinde, yüklenicilerin satamadıkları konutların paylaşımının yer aldığına ilişkin bir madde bulunduğunu dile getiren Bayraktar, bu tür paylaşımlara gidilebileceğini ve kendilerine düşen konutları peşin satış kampanyalarıyla da elden çıkarabileceklerini vurguladı.

Devletin resmi verilerine göre, Türkiye'nin 2,5 milyon acil konuta ihtiyacı olduğunu, her yılda 600 bin yeni konut gereksinim duyulduğunu anlatan Bayraktar, idarenin ihtiyacın yüzde 5 ile 10'u arasındaki bölümü karşıladığını söyledi. Bayraktar, ürettikleri konutların da yüzde 82'nin dar gelirliler için gerçekleştirildiğini, yüzde 18'lik bölümü ise kaynak geliştirme projelerini oluşturduğunu bildirdi.

SEYRANTEPE PROJESİ

Erdoğan Bayraktar, Galatasaray Kulübü için Seyrantepe projesindeki sorunların devam ettiğini de bildirdi. Sıkıntının müteahhitten kaynaklandığını, bu nedenle, müteahhide ihtarname çekildiğini belirten Bayraktar, ''Kendini düzeltmezse, bir ihtarname daha çekip, gereğini yapacağız'' dedi.

TOKİ Başkanı Bayraktar, çeşitli ülkelerin kendilerini örnek aldığını da ifade etti. Bu çerçevede, Cezayir, Tunus gibi ülkelerde kendilerini model alan kuruluşlara ''Cezayir'in TOKİ'si, Tunus'un TOKİ'si'' denildiğini anlatan Bayraktar, Cezayir, Romanya, Ukrayna, Rusya, Kazakistan ve Nijerya ve Tayland gibi ülkelerin ise TOKİ'ye ''beraber iş yapalım'' teklifinde bulunduklarını kaydetti.

BELEDİYE AÇIKLAMA YAPTI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın “Büyükşehir bize engel oluyor” söylemine ilişkin bir açıklama yaptı.

Çağdaş, TOKİ’nin gerek hastane gerekse konut projeleri ile ilgili kendilerinden bir talepleri olmadığını söyledi. Yapılan hastaneye elektrik hatlarının döşenmesinin belediye faaliyetleri ile ilgili olmadığına dikkat çeken Çağdaş, “Diyarbakır’da elektrik iletim çalışmasını DEDAŞ yapıyor. DEDAŞ da belediyenin bir kuruluşu değildir” dedi. 

Çağdaş, kendileri ile ilgili olmamasına karşın TOKİ’nin elektrikle ilgili sorunları konusunda kendilerine bir başvurularının da olmadığının altını çizdi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Çağdaş, TOKİ’nin Diyarbakır Valiliği ile Suriçi Alipaşa Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi konusunda bir protokol yaptığına dikkat çekerek, “Bu Türkiye’de TOKİ ile valilik arasındaki ilk protokoldür. TOKİ genellikle yerel yönetimler üzerinden çalışmalarını yürütüyor” dedi.

SUR İÇİNDEKİ PROJEYE NEDEN KARŞI ÇIKTIK?

Çağdaş, Büyükşehir Belediyesi’nin Suriçi’ndeki bu projeye karşı çıkış nedeninin 7 yıllık tarihi dokuya zarar vermesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“TOKİ-Valilik protokolünde zemin+4 ve zemin+5 yüksekliğinde yapılan öngörülüyor. Bu yapılan surların görünürlüğünün kaybolmasına ve koruma tescilli binaların zarar görmesine neden olacaktır. 1990’da yapılan Suriçi Koruma Planı, Suriçi’ni koruyamıyor. Kentin tüm dinamiklerinin temsil edildiği Kent Konseyi’nin aldığı bir tavsiyesi üzerine Büyükşehir Belediyesi Meclisi 2008 Mayıs’ında ‘Suriçi bölgesinin yeni koruma planı yapılıncaya kadar’ yapılaşmaya izin verilmemesi yönünde karar aldı. Dolayısıyla Suriçi’nde yapılaşmaya izin vermek mümkün değildir.”