Anayasa Mahkemesi, DTP hakkındaki kapatma davasının 3. günkü görüşmelerini tamamladı.
Abone olYüksek Mahkeme Heyeti, davaya ilişkin 3. gün görüşmelerine saat 09.30'da başlamıştı.
Mahkeme Heyeti'nin bugünkü görüşmesi yaklaşık 10 saat sürdü.
Davaya ilişkin müzakerelere salı günü başlayan Anayasa Mahkemesi Heyeti, karar verene kadar aralıksız her gün bir araya gelecek ve çalışmalarını geç saatlere kadar sürdürecek.
Mahkeme, dava devam ederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından veya DTP'den bilgi ve belge isteyebilecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dünkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, cuma gününden önce bir kararın çıkmasının mümkün gözükmediğini söylemişti.
Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak.
Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
Adalet Bakanı: "AK Parti'nin tutumu belli"
Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay Başkanı'nın "yargıya sistematik bir hücum olduğu" yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine, "Anayasa Mahkemesi'nde devam eden süreçle ilgili, parti kapatmalarla ilgili genel olarak AK Parti'nin tutumu belli. Bu konudaki düşüncelerimizi daha önce kamuoyuyla paylaşmıştık. Ancak yargı süreci devam ediyor ve bu süreci etkilemeye dönük, o anlama gelebilecek sözlerin doğru olmadığını düşünüyoruz. Ve yargılama faaliyetini beklemek gerekir diye ifade ediyoruz" dedi.
Bakan Ergin, "Onun dışında Yargıtay Başkanımız neye dayanarak o sözleri söyledi bilmiyorum. Ancak hukuk devletinde pozitif hukuk kuralları hukukçuların istikametini belirler. Pozitif hukuk kurallarına aykırı bir eylem varsa bu eylemi yapan da onunun sonuçlarına katlanır. Hukuk devletinin anlamı da budur. Mevzuattan şikayet varsa o mevzuatın değiştirilme yeri de parlamentodur. Hiç kimse pozitif hukuk kurallarını uyguladı diye suçlanamaz" diye konuştu.