Diyarbakır’daki çalıştayda hazırlandığı iddia edilen “Özerklik” bildirgesinin Kandil’den gönderildiği ortaya çıktı.
Abone olGüneydoğu ile ilgili ortaya atılan 'Özerklik' çalışmasının PKK'nın işi olduğu belgelendi. Devletin istihbarat birimleri Demokratik Toplum Kongresi'nin Diyarbakır'da yaptığı 'Özerklik Çalıştayı' ile ilgili bilgi ve bulgulara ulaştı. Çalıştayda sunulan taslak metnin bizzat Kandil'deki PKK yönetimi tarafından hazırlandığı belgelendi.
Askeri istihbarat birimleri Demokratik Toplum Kongresi yöneticileri ile Kandil arasında yapılan mesaj trafiğini ele geçirdi. Yapılan değerlendirmede DTK'nın Diyarbakır toplantısının göstermelik olduğu ortaya çıktı. Çünkü Kandil'de hazırlandığı belirlenen yaklaşık 20 sayfalık metin ile Özerklik Çalıştayı bildirgesi cümlesi cümlesine aynı. Aradaki tek fark Kandil'den gönderilen metnin kısaltılmış olması.
TEKNİK TAKİBE TAKILDILAR
PKK'nın söylemlerini sivil toplum alanına taşıdığı iddia edilen DTK'nın düzenlediği toplantıya aralarında Nu ray Mert, Oral Ça lış lar, Kadri Gürsel, Cengiz Çandar, Mehmet Altan, Ahmet İnsel gi bi isimler katılmıştı. Kamuoyuna ise çalıştayda hazırlandığı iddia edilen "Demokratik Özerk Kürdistan Projesi" adlı bir taslak metin açıklanmıştı. Taslak metin Özerk Kürdistan, Kürt bayrağı, ikinci resmi dil gibi taleplerle ülkenin gündemine oturmuştu. Fakat geçtiğimiz günlerde yaşanan bir gelişme o metinle ilgili çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. İstihbarat birimleri, yaptıkları teknik takip sonucunda Kandil'den hazırlanıp Diyarbakır'a gönderilen 'orijinal metne' ulaştı. Asıl metindeki tanım "Demokratik Özerk Özgür Kürdistan Projesi" şeklinde. Fakat Diyarbakır'da açıklanan metinde "Özgür" ifadesi çıkarılarak "Demokratik Özerk Kürdistan Projesi" olarak yer aldı.
8 ALANDA ÖRGÜTLENME
DTK tarafından düzenlenen çalıştay da Kürt sorunu için en önemli proje olarak gösterilen 'Demokratik Özerklik Modeli Taslağı' hazırlanmıştı. Taslağın hedefinin de "Demokratik Özerk Kürdistan'ın İnşası" olduğu belirtilmişti. Taslakta "Demokratik Özerk Kürdistan kendisini temsil eden özgün bayrak ve sembollere sahiptir" ifadelerine yer verildi. Taslakta, 8 alanda örgütlenmeye gidilerek, özerkliğin inşa edileceği belirtiliyor. Açıklanan metin ile gerçek metin kıyaslandığında 'radikal unsurların' yumuşatıldığı görülüyor. Asıl metinden örnekler Asıl metinde yer alan ancak açıklanan metne koyulmayan bazı ifadeler şöyle:
- "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Demokratik Özerkliğin Kurucu Önderidir."
- "HPG Kürdistan halkının bugünkü öz savunmasının meşru en temel örgütlü gücüdür."
- "Demokratik Özerk Özgür Kürdistan satüsü kabul edilmeyip Türk devleti ile savaş içerisinde olduğumuz sürece, hiçbir Kürdistanlı genç sömürgeci Türk ordusuna askerlik yapmaz."
- "Her Kürdistanlı genç Demokratik Özerk Özgür Kürdistan'ın inşa çalışmalarına ve savunmasına katılır, halkımız üzerindeki tehdit ve saldırıları bertaraf etmek için meşru savunma güçleri içinde yer almayı bir yurtseverlik, ahlaki sorumluluk ve ulusal görev olarak kabul eder."
- "Demokratik Özerk Özgür Kürdistan statüsü, Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınıncaya kadar Kürdistan'da bulunan sömürgeci Türk ordusu, polis ve emniyet güçleri gayri meşru işgal güçleri olarak görülür."
- "Kürt halkı, demokratik özerklik statüsü resmen tanınmadığı ve yasal güvenceye kavuşturulmadığı taktirde, meşru mücadele biçimi olarak kutsal direniş hakkını kullanır."
- "Demokratik Özerk Özgür Kürdistan yönetiminin yasaları ve izni dışında bireysel ve organizeli olarak silah taşımak, bulundurmak ve silahlanmak yasaktır."
- "Demokratik Özerk Özgür Kürdistan'da kamu hizmeti yapacak görevlilerin iki resmi dili (Kürtçe ve Türkçe) bilme yükümlülüğü vardır."
- "Şehitlerimizin, özgür yaşam kaynağı olarak her daim mücadelemizdeki yerleri kutsaldır. Şehitliklerin onarımı, yapımı kadar şehit aileleri ile dayanışmaya özel önem vermek ahlaki görev ve sorumluluktur."
İKİ SiYASi BOYUT ARASINDAKi FARK!
KANDİLİN METNİ
Kürt halkına karşı yürütülen inkar-imha siyasetinin ortadan kaldırılıp siyasi olarak kendini yönetme iradesinin gerçekleşmesi, devletçi ve iktidarcı toplumun aşılıp yerine demokratik toplumun inşa edilmesi için toplumun demokratik örgütlenmesini, siyasetin demokratikleşmesini, halkın öz yönetim iradelerinin oluşmasını ve cumhuriyetin demokratikleşmesini içerir.
Demokratik Özerk Özgür Kürdistan'ın siyasi iradesi, gücünü demokratik örgütlenmiş toplumdan, toplum da özgür yurttaşın bireysel haklarıyla kollektif, grup haklarının birlikte kullanmasından alır. Bu gücü toplum yararına demokratik siyasetle yerine getirir. Bunun için ulus-devletin katı merkeziyetçi, bürokratik yönetim ve idare anlayışına karşılık demokratik örgütlenmeyi şart koşar. Demokratik siyasetle toplumun tüm kesimleri demokratik siyasete katılır, işlevli olur. Böylelikle açık, şeffaf yüz yüze politik topluluklar değişimin ve demokratikleşmenin gücü olur.
DTK'NIN METNİ
Demokratik Özerk Kürdistan'ın siyasi iradesi, gücünü demokratik örgütlenmiş toplumdan, toplum da özgür yurttaşın bireysel haklarıyla kolektif-grup haklarının birlikte kullanmasından alacaktır. Bu gücü, toplum yararına demokratik siyasetle yerine getirir. Bunun için ulus-devletin katı merkeziyetçi, bürokratik yönetim ve idare anlayışına karşılık demokratik örgütlenmeyi esas alır. Demokratik siyasetle toplumun tüm kesimleri siyasal sürece katılır, işlevli olur. Böylelikle açık, şeffaf yüz yüze politik topluluklar değişimin ve demokratikleşmenin gücü olur.