The Daily Telegraph gazetesi, 'Türk istihbaratıyla iletişime geçip darbe planı yaptığından' şüphelenilen Suriye'de istihbarattan sorumlu Ali Memlük'ün ev hapsine atıldığını yazdı.
Abone olThe Daily Telegraph gazetesi, Suriye'de istihbarattan sorumlu Ulusal Güvenlik biriminin (Muhaberat) Başkanı Ali Memlük'ün, 'aracılar vasıtasıyla Türk istihbaratıyla iletişime geçip darbe planı yapma' şüphesiyle ev hapsine atıldığını yazıyor.
Haberde ilgili satırlar şöyle:
"Memlük'ün, Suriye ordusu İdlib'in ve Cisr el Şuğur'un kontrolünü, El Kaide'nin yerel bağlantısı El Nusra'ya kaybetmesinden sonra düşman hükümetler ve rejimin eski yetkilileri ile iletişime geçtiği öne sürülüyor."
"Plandan haberi olan, rejimin içinden üst düzey bir kaynak, 'Memlük bir aracı vasıtasıyla Türk istihbaratıyla iletişim kuruyordu' dedi. Memlük ayrıca, 1980'lerde darbe girişiminde bulunmakla suçlandığından bu yana sürgünde yaşayan Beşar'ın amcası Rıfat Esad'la bağlantıya geçmek için Halep'li bir işadamını da kullandı."
"Esad yorum yapmayı reddetti, fakat adının açıklanmasını istemeyen bilgi sahibi bir kaynak 'Suriyeli yetkililer ve ordu içinde (Rıfat'ın) geri dönmesi yönünde büyük bir istek var' dedi."
The Daily Telegraph'ın haberinde Esad'ın rejime 'yakın çevreyi' bir arada tutmakta zorlandığı belirtilirken, Memlük ev hapsine atılmadan önce de istihbarat ağlarının çalkantılı olduğu yazıyor.
'Yetkinin İran'da olması tartışma yaratıyor'
Siyasi güvenlik birimi başkanı Rüstem Gazali'nin geçen ay, askeri istihbarat içindeki rakip mevkidaşı Refik Şahada'nın adamları tarafından öldürüldüğü, Şahada'nın da görevden alındığı hatırlatılan haber şöyle devam ediyor:
"Savaşta, Suriye'nin bölgedeki müttefiki İran'ın oynadığı rolün tartışmaların kalbinde olduğu söyleniyor. Rejime yakın bazı çevreler İranlı yetkililerin artık kendilerinden daha çok yetkiye sahip olmasından korkuyor."
"İranlı yetkililerin, hükümetten merkez bankasından savaş stratejilerine kadar geniş alanlarda komutayı ellerine aldıkları söyleniyor. Devlet Başkanlığına yakın bir kaynak 'Başkanlık konutundaki çoğu danışman artık İranlı. Memlük, Suriye'nin kendi egemenliğini İran'a vermesinden nefret ediyordu. Bir değişiklik gerektiğini düşünüyordu.' dedi."
Gazetenin haberine göre öldürülen Gazali de İran konusunda aynı görüşü dile getirmişti.
Haberde, Sünni olan Gazali ve Memlük'ün, Şii İran Devrim Muhafızları'yla, Lübnan'daki Hizbullah'ın gücü elinde bulundurmalarına karşı çıktıkları belirtiliyor.
The Daily Telegraph'ın konuyla ilgili görüşünü aldığı Suriye uzmanı Charles Lister de şu yorumu yapıyor:
"İran'ın sözü geçiyor gibi görünüyor. Bu biraz da, rejimin içeriden çökebileceği korkusundan kaynaklanıyor."