BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

DSP'li Türker'den Anayasa tahmini

DSP Genel Başkanı Masum Türker, AK Parti'nin Anayasa değişikliği reformu oylaması için 135 tahmininde bulundu.

Abone ol

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Anayasa Değişikliği paketi konusunda AK Parti'yi eleştirerek, "İzledikleri uzlaşı ve diyalog yolu kendilerine destek verilebilecek nitelikte değil. Sabırlıyız. Önümüzde süreç var. Belki kendilerini dinler, biraz değişirler. Ama bir destek alamazlarsa bizim tahminimize göre 330'u da tutturamayacaklar. Büyük ihtimalle 315 oyda kalacaklar" dedi.

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçesi'ndeki Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (BSMMMO) Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'ndeki yeni hizmet binası bugün düzenlenen törenle açıldı. Törene katılan TüRMOB ve DSP Genel Başkanı Masum Türker basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. "Anayasa Değişikliği tasarısına destek veriyor musunuz?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Türker, Türkiye'de tam demokrasinin güçlü bir düzenleme ile olabileceğine inandıklarını kaydetti. Önce Seçim yasalarında değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çeken Türker, Seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Türker, mevcut hükümetin böyle bir duruşunun olmadığını söyledi.

Siyasi partilerin kapatılmasında özellikle parlamentoya yetki verilmesi ve grupların etkin kılınmasının yanlış bir uygulama olacağını belirten Türker, şöyle devam etti:

"En azından Siyasi Partiler Kanunu'nun 99'uncu maddesindeki Yargıtay Ceza Daireleri Başkanları'ndan oluşan kurulun kullanılmasını öneriyoruz. İkincisi Anayasa Mahkemesi'nin oluşumu, başkanlık sistemine doğru gidişin göstergesidir. Bizce bu konuda acele ediliyor. Eğer amaç iktidara yakın kişileri atamaksa, 2012 yılına kadar Cumhurbaşkanı yeni Anayasa üyeleri'ni kendisi atayacak. Yargının dışından insan alınması Anayasa'nın Yüce Divan olarak yargılama fonksiyonunu ciddi bir şekilde zedelemektir. Düşünün yargıç olmayanlar üst düzeydeki insanları Başbakan, Bakan, yeni girecek şekliyle Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, Yargıtay ve Sayıştay üyeleri gibi daha birçok kişiyi yargılayacak. Yargı geleneğinden gelmeyenlerin sayısının artmasını doğru bulmuyoruz. Atanma şeklini de doğru bulmuyoruz. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki (HSYK) değişim ise bize göre yargının bağımsızlaştırılması ve yargı adaletini sağlamak ile hiç ilgisi yok."

'KADROLAŞMAYA YÖNELİK FONKSİYON'

Öngörülen değişikliklerde halkın şikayet ettiği davaların daha hızlanmasını, adil yargılama yapılması, kararların özellikle güçsüzleri kuvvetlilere karşı korumasını sağlayacak yargı reformunu getirmediğini dile getiren Türker, "Bu daha çok atama, terfi, disiplin işlerinde etkin olan kadrolaşmaya yönelik bir fonksiyondur. Bu nedenle HSYK'ya Yargıtay ve Danıştay üyeleri dışındaki üyelerin katılmasını doğru bulmuyoruz. Özellikle üniversitede 3- 4 üyenin katılması, bir hukukçunun katılması hakimlerin bağımsızlığını zedeleyecek. çünkü bu kişiler atanacak, terfi edecek, disiplin cezası alacak, hakimlerin ve savcıların özlük dosyalarını görecektir. Onlar hakkında bilgi sahibi olacaktır" dedi.

'UZLAŞIYA GİRMEDEN TEKLİF PARLEMENTOYA GETİRİLDİ'

Şimdi getirilen düzenlemenin son 7- 8 yıl içinde AK Parti'nin istihdam ettiği hakim ve savcıların gücüyle HSYK'yı ele geçirme operasyonu olduğunu belirten Türker, "Şu anda görünen o ki AKP bir uzlaşıya girmeden teklifi parlamentoya getirmiştir. Bu nedenle bir uzlaşı diyalog içinde olması gerektiğini düşünüyorum. İzledikleri uzlaşı ve diyalog yolu kendilerine destek verecek nitelikte değil. Sabırlıyız. Önümüzde süreç var. Belki kendilerini dinler, biraz değişirler. Ama bir destek alamazlarsa bizim tahminimize göre 330'u da tutturamayacaklar. Büyük ihtimalle 315 oyda kalacaklar" diye konuştu