BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,78
ALTIN 2.961,53
HABER /  POLİTİKA

DSPdan AKPye önemli mesaj

Hükümet Anayasa değişikliği için uzlaşma zemini ararken DSP'den bu konuda olumlu yanıt geldi. DSP'li Kılıç, daha özgür bir yapı için değişikliğe "evet" dedi.

Abone ol

DSP Genel Başkan Yardımcısı Osman Kılıç, partisinin ''eşitlikçi, hakça yaklaşım ve ilkeler dahilinde Anayasa'nın daha demokratik, daha özgürlükçü bir yapıya kavuşturulması için katkı vermeye hazır olduğunu'' belirtti.

Kılıç, anayasa değişikliği konusunda yaptığı yazılı açıklamada, değişiklikten önce Anayasa'yı işletmenin ve uygulamanın gerektiğini, mevcut Anayasa'nın metni, yorumu ve uygulaması ile çözüm bulunamayan alanlarda yeni açılımlar yapılmasının gündeme gelebileceğini kaydetti.

En geniş toplumsal, siyasal uzlaşma ile bu açılımların yöntem ve kapsamının belirlenmesi gerektiğini belirten Kılıç, bu yaklaşımla gerçekleştirilen demokratik, özgürlükçü Anayasal değişikliklerin, toplumun ve sistemin benimsediği, sahiplendiği kalıcı normlar halini alabileceğini ifade etti.

Kılıç, Türkiye'de her dönemde farklı siyasi amaçlarla Anayasa değişikliğinin gündeme taşındığını ifade etti. Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti:

''DSP, eşitlikçi, hakça yaklaşım ve ilkeler dahilinde Anayasa'nın daha demokratik, daha özgürlükçü bir yapıya kavuşturulması arayışlarına katkı vermeye hazırdır. Ancak AKP'de böylesi bir niyet, amaç ve uzlaşma görülmemektedir. Her konuda olduğu gibi Anayasa değişikliği konusunda da AKP adeta kendine Müslüman'dır, kendine demokrattır, kendine özgürlükçüdür.

Yedi yıldır yaşananlar göstermiştir ki, AKP, anayasal rejimin partisi olmamakta, olmayı da adeta istememektedir. Anayasal sistemin özüne, ruhuna saygılı bir siyasi kurum olarak Anayasa'ya uymak yerine, Anayasa'yı kendine uydurmak ve siyasi yol haritasına göre değiştirmek hedefinden hiç vazgeçmemektedir. Bu tehlikeli girişimleri sonucunda Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırı eylemlerin odağı olmaktan mahkum olmuş, adeta sabıkalı duruma düşmüştür. AKP, yaşananlardan ders alarak kendine çeki düzen vermek yerine, anayasal denetimden kurtulmanın yollarını aramakta ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirmek ve yasama organı eliyle üye seçmek (atamak) olanağına kavuşmak için anayasa değişikliği peşinde koşmaktadır.''