CHP-DSP birlikteliği tıkandı. Koltuk sayısında uzlaşamadılar. İhtilaf bununla sınırlı değil.
Abone olSeçimde işbirliği görüşmelerini sürdüren CHP ve DSP heyetleri, 'hakkaniyet formülü'nde anlaşamıyor. İzmir mitinginde liderlerin bir araya gelmemesi tam bir hayal kırıklığı yaratırken, DSP lideri Zeki Sezer'in bütün ısrarlara rağmen Deniz Baykal'ın yanına gitmemesi, "Bu iş olmuyor" yorumlarına neden oldu.
DSP'nin istekleri şöyle:
DSP, 550 milletvekili listesinin 275'ini istiyor. Seçilecek yerden olmasa da bu DSP teşkilatlarına moral verir.
81 il için belirlenen listelerde mutlaka seçilecek yerlerde DSP'li bir aday olmalı.
DSP'ye mutlaka grup kuracak sayı garantisi verilmeli. Bu milletvekilleri ayrılıp DSP'ye geçebilmeli.
Böylece iki sol partinin grubu olacak. Laiklikte, cumhuriyette, Atatürk'e bakışta farkı olmayan iki parti olarak gerek genel kurulda, gerekse komisyonlarda grup olmanın avantajını kullanacak.
Son seçimde yüzde 19 CHP, yüzde 1-2 biz aldık. Ama 1999'da da yüzde 22 biz almıştık, onlar baraj altında kalmıştı. Hakkaniyet ölçüsünde buna bakılmaz. 4-5 yıl sonra tersi olabilir.
En az 20 DSP'li garantili seçilecek yerlerden aday gösterilmeli. İstanbul'dan 6, İzmir'den 4, Ankara'dan 2 DSP'linin seçilme garantili yere konulması iyi olur. CHP ise, DSP'nin isteklerine şu görüşlerle karşı çıkıyor:
CHP tarafı ne diyor?
550 kişilik listenin yarı yarıya paylaşılması hakkaniyet ile bağdaşmaz. Örgütümüze bu kez biz anlatamayız.
81 ilden seçilebilecek yerlere DSP'lilerin yerleştirilmesi söz konusu olamaz. Bizim, 2002'de milletvekili çıkaramadığımız 18 il var. Bu, boşalmalarla birlikte 23'e çıktı. Geri kalan illerde kaç milletvekili çıkaracağız ki? Bu hesaba göre 56 milletvekili eder ki bu kabul edilemez. Buna bizim örgüt ikna olmaz.
4 partinin girme olasılığı olan Meclis'te, son seçimlerde alınan oy oranlarına bakılırsa 125-130 arası milletvekili gelebilir. Hakkaniyetle bakılırsa, oy oranları da düşünülürse grup kuracak sayı fazla. Bu hesaplara göre 10-12 milletvekili olabilir.
Biz gelecekte ayrışmayı değil, bütünleşmeyi sağlayacak bir birliktelik istiyoruz.
İşi o noktaya götürmek istemeyiz ama, oy oranlarımız ortada. Bunu yok sayamayız.
Şenol Ateş-Sabah