DSP Genel Başkanı Masum Türker, İmralı süreciyle ilgili olarak hükümete bazı sorular yöneltti.
Abone olDSP Genel Başkanı Masum Türker, İmralı süreciyle ilgili olarak, 'Görüşme bitmiş mutabakata varılmış. Şimdi biz şunu sorgulamalıyız, bu mutabakatta neler konuşuldu' Neleri yerine getirmeyi vadettiniz' Bakın PKK'nın ne yapacağını sormuyoruz, hükümetin vaad ettiklerini soruyoruz' dedi.
Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde MHP'li Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın Zafer Mahallesi'nde yaptırdığı Bülent Ecevit Parkı'nın açılışını yapıldı. Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Türker'i Nazilli girişinde elinde çiçeklerle bekledi. Masum Türker, öncelikle ulusal çıkarları değerlendiren bir anlayış sergileyen Nazilli'nin MHP'li Belediye Başkanı Alıcık'ı Ecevit adını bir parkta yaşatmaya çalıştığı için kutladı. Türker, daha sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
ÖCALAN'LA ANLAŞMA
DSP Genel Başkanı Masum Türker İmralı süreciyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:
'Birinci aşama, 2010 yılında yapılan Anayasa referandumundan sonra gerçekleşti. O tarihte ben Türkiye'nin çeşitli illerinde referandumla ilgili yaptığım konuşmalarda bugünkü yargının içine düşeceği durumu söyleyerek bunu gerçekleştirmek amacıyla MİT'in başka ülkelerin istihbarat örgütleri aracılığıyla PKK ile görüştüğünü söylemiştim. O tarihlerde Başbakan yanıt vermek zorunda kaldı ve asla böyle bir şey olmadığını söyledi. Sonradan ortaya çıktı ki şimdiki MİT Müsteşarı Hakan Fidan daha Başbakanlık müsteşar yardımcısıyken bu görüşmeleri yapmış ve belli birtakım mutabakatlar sağlanmıştı. Bunun da karşılığı büyük bir olasılıkla PKK aracılığıyla Kürt kökenli vatandaşlarımızdan o zamanki Anayasa değişikliği konusunda destek verilmesi konusunda mutabakata varmışlardır. Daha sonra Fidan'ın gözaltına alınması, kendisinin ifadeye çağrılması gündeme geldi.'
ŞİMDİ ANLAŞMANIN KOŞULLARINI YERİNE GETİRİYORLAR
Şu anda da benzer bir durumun yaşandığın savunan Türker, 'Seçime giderken Abdullah Öcalan ile görüşme yapmadığını sürekli söyledi. Aslında bu görüşmeler Eylül ayında bitti. Anlaşmayı yaptılar. Şu anki Türkiye'nin çektiği sıkıntı bu yaptıkları anlaşmanın koşullarını halkla paylaşmadılar. Parlamentodaki milletvekilleriyle paylaşmadılar, muhalefet partileriyle paylaşmadılar. Kendileri istedikleri kısmı, kendilerine yakın olan medya aracılığıyla bize empoze etmeye çalışıyorlar. Şimdi yapmamız gereken niçin görüşüyorlar şeklindeki tartışmalar değil. Görüşme bitmiş mutabakata varılmış. Şimdi biz şunu sorgulamalıyız, bu mutabakatta neler konuşuldu' Neleri yerine getirmeyi vadettiniz' Bakın PKK'nın ne yapacağını sormuyoruz, hükümetin vaad ettiklerini soruyoruz. Üniter devlet yapısında, bil birliğinde Türkiye'nin eyaletlere ayrılması konusunda vermiş olduğunuz bir taahhüt varsa bunu kabul etmemiz mümkün değildir, bunun dışında neler konuştuğunuzu söyleyin diyoruz, ama başbakandan hiç yanıt çıkmıyor. Ama onun yandaşları yavaş yavaş işi pişiriyor' dedi.