BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,61
ALTIN 2.962,08
HABER /  GÜNCEL

DSP liderinden iddialı oy tahmini!

Genel seçimler öncesi DSP'den iddialı oy çıkışı. Genel Başkan Türker hedefledikleri oy oranını internethaber'e açıkladı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- DSP Genel Başkanı Masum Türker çok iddialı. Yüzde 14-17 arasında oy almayı hedeflediklerini söyleyen Türker partisinin ana sloganını da belirledi.
"Her evden bir oy istiyoruz"

DSP, Eskişehir'in "efsanevi belediye başkanı" Yılmaz Büyükerşen'in partisinden istifa edip CHP'ye katılacağını açıklaması, "Silivri esirlerine" Meclis yolunu açmak için getirilen adaylık teklifi ve kamuoyuna ittifak arayışı olarak yansıyan demokratik birliktelik görüşmeleri ile son günlerin öne çıkan partilerinden biri oldu.

Türkiye'de sağlıklı ve adaletli bir temsil için Meclis'te 5. bir partinin olması gerektiğini savunan, Türker, CHP ile solda birlik arayışlarına, "AKP'den rahatsızlık duyanlar artan parti sayısını desteklemeli ki AKP'ye giden oyları toplayalım. Sol birliği sağcılar dayatıyor. AKP'ye hizmet edenler dayatıyor" sözleriyle nokta koydu.

Türker'in Balyoz davasında tutuklanan kuvvet komutanlarıyla ilgili bir de tartışma yaratacak yorumu oldu. Son Anayasa değişikliği ile komutanların görev yaptıkları dönemdeki olaylarla ilgili Yüce Divan'da yargılanmaları düzenlemesinin getirildiğini haltırlatan Türker, "Bu düzenleme komutanlara uygulanmayacak mı? Darbeye kim bulaşmışsa yargılansın. Ama hukuk usulü bile değişmişken uygulanmıyorsa Türkiye'de hukuksuzluk vardır" dedi.

Türker'in internethaber okuyucuları için sorduğumuz sorulara yanıtları şöyle oldu:

- Önce demokratik birlik görüşmeleri ile başlayalım. "İki parti ile anlaşıldı, 8 parti ile görüşüyoruz" dediniz, ancak daha sonra farklı açıklamalar geldi. Neler oluyor?
Biz seçime giriyoruz. Bu arada parlamento dışında olan partilerle demokratik birliktelik arayışlarının görüşmelerini yapıyoruz. Bugüne kadar görüştüğümüz herkesle Türkiye'nin sorunları noktasında mutabakatımız var. Bir ittifaktan bahsetmiyoruz. Memleket gidişatı kötü. Tek adamlık var. Memleket meselelerinde anlaştık diyoruz. Ben de bunu açıkladım. Hiçbir parti seçim tarihi açıklanmadan, el sıkışmadan, imzayı atmadan ben ittifak yaptım demez. Demokratik birliği CHP yandaşı basın istemediği için bozmaya çalışıyor. Bundan sonra medyaya kapalı yapacağız. 8 parti ile görüşüyoruz. 2'sini biz istemiyoruz. Uyuşmuyoruz. Ancak diğerleri ile görüşmeler sürüyor.

MECLİS'TE 5. BİR PARTİ OLMALI

- Demokratik birliktelik ile amacınız nedir?
Türkiye'de 5. bir partinin parlamentoda olması gerek. Türkiye AKP, CHP, MHP ve BDP'ye mahkum olursa değişecek Anayasa Türkiye'de temsili adaleti sağlayamaaycak bir Anayasa olur. CHP'nin bugüne kadar atladığı pek çok yanlış var. DSP olarak DGM'yi kaldırdık. Ama CHP AKP'nin getirdiği özel yetkili mahkemeler, tahliyelere neden olan 102. madde gibi konularda yeterli ölçüde kamuoyunun beklentilerini karşılamadı. Bu demektir ki parlamentoda parti sayısı azaldıkça demokratlık kayboluyor, rekabet azalıyor. Bunun yolu parlamentoda temsilde adaleti sağlamak, farklı görüşlerin yansıtılmasıdır. Bu farklı görüşlerin yansıtılması için diğer partilerle kısır çekişmeleri ortadan kaldırıp birbirleriyle bir araya gelip ülke meselelerini konuşabilmeli, sonra demokratik birliktelik yaratılmalı.

- Nasıl olacak?
Nasıl olacak göreceksiniz. İttifak yasalara göre suç zaten. Nasıl olacağını görürsünüz.

- Şimdi iktidara karşı güçlü bir solda muhalefet birlikteliği konuşuluyor. Buna neden destek vermiyorsunuz?
Şu an bizim parlamentoda içinde destek vereceğimiz bir parti yok. Biz DSP olarak seçime girmek zorundayız. CHP ile birarada olamayız. Kılıçdaroğlu geldiğinden bu yana bütün belediyelerimize saldırıyorlar. tabanımıza saldırıyorlar.

- Arka arkaya ayrılıklar oldu. Parti boşalıyor mu?
Nerede boşalma, tersine geçiş var. Daha yeni 300 kişi üye oldu. bunları gazeteler yazmıyor.

- Simge isimler gidiyor?
Büyükerşen'i biz gönderdik. "Ya DSP'li olduğunu açıkla ya git" dedik. Bir parti mensubunun başka parti lideri ile flört etmesi doğru değildir. Biz tabanımız ile birlikte yürüyüşümüzü sürdürüyoruz.

SOLDA BİRLİK SAĞDA BİRLİĞE NEDEN OLUYOR

- Her seçim döneminde solda birlik konuşulur. O nedenle bu sorunun üzerinde duruyoruz.

Kaç parti var solda. İki tane. Kimse bizden çekinmesin. Herkes kendi yoluna baksın. 2007 yılında yaşadık olmadı, sonuç vermiyor. Kaldıki solda birlik yapmak sağda birliğe neden oluyor. 2007 yılında bütün sol partiler seçime girmedi. CHP tek başına girdi, yüzde 17 oy aldı. Oy kullanmayan, geçersiz oylarla yüzde 20'nin üzerine çıktı. AKP'de yüzde 42 oy aldı bu oylarla yüzde 47'ye çıktı. 2009 seçimlerine ayrı girdik, iki parti toplam yüzde 26 aldık. AKP yüzde 47'den 38'e düştü. Birliktelik olmayınca sağ partiler de ayrı ayrı giriyor. Solda birlik olmayınca AKP'ye oy vermek istemeyen demokrat kimlikli insanlar o zaman AKP'ye oy veriyor.

En son Ecevit döneminde 2002'de seçime girdik. Bize 'seçime girmeyin' demek 'partiyi kapatın' demek. DSP'de siyaset yapmak gelecek dönemin siyasetine de hazırlanmak demek. AKP'den rahatsızlık duyanlar artan parti sayısını desteklemeli ki AKP'ye giden oyları toplayalım. Sol birliği sağcılar dayatıyor. AKP'ye hizmet edenler dayatıyor.

KASETLE DEVRİM YAPAN PARTİ DEĞİLİZ

- Son yerel seçimlerde Ankara'da ortaya çıkan "sol geliyor" afişlerinin yaratmak istediği etkiden mi bahsediyorsunuz?
Yüzde 17 oy var ortada. Bu oy demokrat oylardır. Bu insanlar merkez sağdadır. AKP'ye oy vermek istemezler. Ama solda birlik gördüğü zaman sağda AKP'ye oy veriyor zorunlu olarak. Bu işin mühendisleri bu tahlili yapmıyor ne yazıkki. Ben kongrede seçime gideceğiz diye oy aldım. Bir padişah partisi değil, tek başına parti değiliz. Kasetle devrim yapan parti değiliz.

- Mevcut tabloyu nasıl görüyorsunuz?
Solda iki partiyiz. Biz ve CHP. Bizimle CHP'nin yoğurt yiyişi, olaylara bakışı, düşünceler arasında farklılıklar var. En son Oda TV baskını yaşandı. Bunun müsebbiblerinden biri CHP'dir. Özel Yetkili mahkemeler gibi anti demokratik bir sistem ceza yasasında geçerken sesini çıkarmadı. Seçim kanunda sol partilerin kaynağı sendika ve meslek odalarından aday olan yöneticileri geri dönüş yolu kapatıldı. CHP bunları neden Anayasa Mahkemesine götürmedi.

- Muhalefet görevini yeterince yerine getiremeyen bir muhalefet var diyorsunuz?
CHP'nin yetkili isimlerinden biri MHP ile koalisyon yaparız dedi. Sonra AKP ile yaparız dedi. Demekki bizi kandırıyorlar. Seçildikten sonra birlikte koalisyon kuracaklar. CHP'nin Türkiye'nin alternatifi olacağına inanmıyorum. Çünkü kendisi AKP'nin oyunu azalatacağına, kendisi ile birlikte muhalefet görevi üstlenmiş olanların oylarını almaya çalışıyor. Bunların toplamı iktidarı ele geçirmeyi sağlamaz. Sonra ideoloji karmaşası var. Biri "iki dilli yaşam" diyor diğeri "hayır" diyor. Biri "Silivri'deki esirleri alırız" diyor. Genel başkan çıkıyor "zamanı değil" diyor.

ADAYLIK ÖNERİSİNE YANIT GELDİ Mİ?

- CHP tartışırken Silivri mahkumlarına Meclis yolunu siz açtınız...
Aslında biz bunu daha önce gündeme getirdik. Balbay'ın da Özkan'ın da gazetecilik yaptıklarına, Perinçek'in siyasi parti genel başkanı olarak siyaset yaptığına, Haberal'ın böyle bir işe girişmeyen Türkiye'de bir entellektüel olduğuna inanıyoruz. Bir de Özel Mahkemeler yoluyla bir işlem yapılıyor. Biz de bu arkadaşlarımız eğer arzu ederlerse aday gösterebileceğimizi söylüyoruz. Bu adaylık teklifi CHP'nin yaptığı gibi şova yönelik değil. Bunlar vekil olursa yargılanmaktan kurtulacaklar denildi. Bu mahkeme yargılamayı engellemiyor. Bizim yaklaşımımız bu insanlara kürsü serbestliği ve düşüncelerini anlatmalarını sağlamak.

- Bir yanıt geldi mi?
O aramızda kalan bir iş. Gitsin CHP'liler öğrensin.

KOMUTANLAR YÜCE DİVAN'DA MI YARGILANMALI?

- Gündemde komutanların tutuklanması var. Yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yeni Anayasa düzenlemesine göre "komutanların görev yaptıkları dönemdeki olaylarla ilgili iddialar Yüce Divan'da yargılanır" deniliyor. Bunlar kuvvet komutanı olduğuna göre tutukluluk hallerinin Yüce Divan'a yönlendirilmesi gerekir. Öyle olursa iddianamenin de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nca hazırlanması gerek. Şimdi tam demokrasi diyen Başbakan ve Adalet Bakanı, hakimlere sesleniyorum. Yeni kabul edilen Anayasa bunlara uygulanacak mı, uuygulanmayacak mı? Hukukçular, hakimler tartışsın. Darbeye kim bulaşmışsa yargılansın. Ama hukuk usulü bile değişmişken uygulanmıyorsa Türkiye'de hukuksuzluk vardır.

HER EVDEN BİR OY İSTEYECEĞİZ

- DSP'nin seçim stratejisi nedir?
"Her evden bir oy istiyoruz". Ana sloganımız bu. 16 milyon hane var. Belki bazılarına ulaşamayacağız ama bazı hanelerden de birden fazla oy çıkacak.

- Seçimde tabloyu ne görüyorsunuz?
Seçimde biz yüzde 14 üzerinde oy alacağız. 14-17 arası oy görüyoruz. Parlamentoda 5 parti olmalı. Mevcut siyasi yapı Türkiye'nin ihtiyacını karşılamıyor. Temsilde adalet yok. Yeni parlamento Anayasa'yı hazırlayacağı için o Anayasa'nın daha geniş bir tabanla hazırlanması gerek. Son Anayasa referanduminda CHP defoludur. Hayır oyları yüzde 55 çıkacakken bu gidişatı görüp son dakikada kendi partisine mal etmeye çalışıp türban, genel af ve "getirin dokunulmazlıkları bu anayasa oy verelim" söyleminden sonra ibre tersine dönmüştür. Oradan bir düşüş oldu. Bir parti hata yaparsa herşeyi kaybediyorsunuz ama alternatif bir parti o hatayı geri toplayabiliyor.