Yeni anayasa tartışmalarına Demokrat Parti (DP) hazırladığı 'Anayasa Çalıştayı Raporu'yla katıldı.....
Abone olDemokrat Parti (DP) ''Anayasa Çalıştayı Raporu''nda, Türkiye'nin yönetim şeklinin, dili, bayrağı, başkenti, İstiklal Marşı, vatandaşlığı (Türk), Atatürk milliyetçiliği, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerinin tartışılmaması gerektiği belirtildi.
DP tarafından gerçekleştirilen ''Anayasa Çalıştayı''nda ortaya çıkan görüşler doğrultusunda hazırlanan raporda, yapılacak yeni bir anayasanın milli olmasının zorunluluğuna dikkat çekildi.
Raporda, anayasanın evrensel olamayacağı, ancak evrensel hukuki değerlere sahip olabileceği iddia edildi.
Anayasaların devletin temel kuruluşunu belirleyen metinler olduğu anımsatılan raporda, şu görüşlere yer verildi:
''Devletin seçtiği modelin anayasa tarafından düzenlenmesi anayasayı ideolojik yapmaz. Bu bağlamda, Atatürk milliyetçiliği, Türkiye Cumhuriyeti devlet modelini belirlemiştir. Türklük kavramı etnik aidiyeti vurgulamamaktadır. Anayasanın 66. maddesinde söz edilen Türk vatandaşlığı ile ilgili açıklamanın tatmin edici olduğuna, Türk kimliğinin korunması gerektiğine karar verilmiştir. Türklük kavramı etnik aidiyeti vurgulamamaktadır. Bununla birlikte daha kapsamlı bir Türk tanımı yapılmalıdır. Etniklik politikalarıyla ilgili yeterli bir çalışma yoktur, yapılmalıdır.
Temel hak ve hürriyetler uluslararası insan hakları standartlarına uygun biçimde anayasada yer almalıdır. Ekonomik ve sosyal haklar da anayasa ile güvence altına alınmalıdır.
Ülkenin yönetim şekli cumhuriyet, dil, bayrak, başkent, İstiklal Marşı, vatandaşlık (Türk), Atatürk milliyetçiliği, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti tartışılmamalıdır.''
Egemenliğin yetkili organlar eliyle kullanılması gerektiği vurgulanan raporda, kuvvetler ayrılığı ilkesinin korunması gerektiği de kaydedildi.