BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer, Kıbrıs'ta taraflardan acil çözüm istedi.
Abone olBirleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, "Kıbrıs'ta alelacele bulunacak bir çözümün faciayla sonuçlanabileceğini" söyledi.
Downer, KKTC Bayrak Televizyonu'na (BRT) yaptığı açıklamada, 18 aydır devam eden müzakere sürecinde "önemli mesafeler katedildiğini", ancak bir çözüme ulaşmak için tarafların daha çok çalışması gerektiğini kaydetti.
"Kıbrıs'ta iki bölgeli, iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı ve tek uluslararası kimliğe sahip federal bir çözümün" önemine değinen Downer, bunun Kıbrıs'ta tek gerçekçi çözüm yöntemi olduğunu vurguladı.
Bugüne kadar sürecin beklenildiğinden daha yavaş ilerlediğine işaret eden Downer, "buna karşın aceleye getirilecek bir çözümün ise faciayla sonuçlanabileceği" uyarısında bulundu.
Downer, "1960 Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bir bakın. Kurulan ortaklık uzun ömürlü olmadı. Geriye baktığımızda o dönemde kurulan idarenin etkili bir yönetim olmadığını bugün kolaylıkla görüyoruz. Aynı yoldan yeniden geçmek felaket olur. Bu nedenle sürecin olması gerektiğinden biraz daha yavaş ilerlemesi nihai sonuç için daha faydalı olabilir" dedi.
Rum Meclisi'nin garantiler karşıtı aldığı kararla ilgili bir soruya karşılık Downer, bu konunun aslında garantör ülkelerin de katılımıyla ele alınması gerektiğini, fakat şu anda Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin bu konuda farklı görüşleri bulunduğunu belirtti.
Downer, konunun zamanı geldiğinde ele alınacağını ve ancak beşli bir görüşme neticesinde çözümleneceğini ifade etti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nu bir iç hukuk yolu olarak tanımasına rağmen, Rum hükümetinin kendi vatandaşlarına bu komisyona başvurmamaları çağrısında bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise Alexander Downer, AİHM'nin saygın ve tanınmış bir mahkeme olduğunu ve herkesin mahkeme kararlarına uyması gerektiğini söyledi.
"Mahkemelere başvurmak veya vurmamak kişisel bir tercihtir ancak herkesin mahkeme kararlarını tanıması gereklidir" diyen Downer, bu tür kararların, Kıbrıs'taki mülkiyet sorununun çözüm yerinin, mahkemeler değil müzakereler olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
Downer, KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir soruya karşılık da BM'nin tüm adaylara eşit mesafede durduğunu ve KKTC iç siyasetine hiçbir şekilde karışmadığını söyledi.
Downer, "BM'nin Kıbrıs'ta her zaman iki bölgeli ve iki toplumlu federal bir çözümü desteklediğini, bunun dışında bir tutum takınmasının söz konusu olmadığını ve aksi bir tavrın da etik olmayacağını" ifade etti.