Tayland'da Down sendromlu olduğu için Avustralyalı anne-babası tarafından taşıyıcı annesine bırakıldığı söylenen bebek hakkındaki tartışmalar sürüyor. Çift, bebeğin rahatsızlığından haberdar olmadıklarını savunuyor.
Abone olTayland'da Down sendromlu olduğu için Avustralyalı anne-babası tarafından taşıyıcı annesine bırakıldığı söylenen bebek hakkındaki tartışmalar sürüyor.
21 yaşındaki Taylandlı taşıyıcı anne Pattharamon Chanbua, Avustralyalı çiftin çocuklarını dünyaya getirmesi için kendisine15 bin dolar ödediğini, ancak ikiz çocuk dünyaya getirmesi ve ikizlerden birinin Down sendromlu olduğunun anlaşılmasının ardından, çiftin yalnızca sağlıklı bebeği aldıklarını, hasta bebek Gammy'yi ise kendisine bıraktıklarını söylüyor.
Avustralyalı çift ise yerel medyaya yaptıkları açıklamada, yalnızca sağlıklı kız bebek hakkında bilgi sahibi olduklarını, Gammy'nin varlığından haberdar olmadıklarını ileri sürüyor.
Pattharamon Chanbua ise babanın hastanede ikizlerin her ikisini de ziyaret ettiğini, Gammy'nin ise "yüzüne bile bakmadığını" savunuyor.
Chanbua, Avustralyalı ailenin Gammy'nin durumunu doğumdan önce de bildiğini ve kendisinden kürtaj yaptırmasını istediklerini de söylüyor.
Ancak Budist inanışları gereği Chanbua bu talebi geri çevirdiğini belirtiyor.
Pattharamon Chanbua, Gammy'yi kendi çocuğu olarak büyütmeyi planlıyor. Chanbua'nın iki küçük çocuğu daha var.
Altı aylık Gammy, Down sendromlu olmasının yanı sıra doğuştan kalp hastası ve akciğer enfeksiyonuna sahip. Gammy'nin acilen tedavi olması gerekiyor.
Gammy'nin durumu, dünya medyasında ve özellikle de Avustralya'da manşetlere taşındı.
Avustralya Başbakanı Tony Abbot ve Göçmenlik Başbakanı Scott Morrison olaydan büyük üzüntü duyduklarını ifade etti.
Pattharamon Chanbua, Avustralyalı çifti dava etmeyi düşündüğünü söylüyor.
Avustralya'da taşıyıcı annelere para ödenmesi yasal değil. Ailelerin yalnızca tıbbi masraflar karşılığında bebeklerini taşıyacak anneler bulmaları gerekiyor.
Bu nedenle Avustralyalı çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, taşıyıcı anne bulabilmek için ülke dışındaki imkânlara yöneliyor.
Tayland'da ise taşıyıcı annelik hakkında sıkı düzenlemeler bulunmuyor ve taşıyıcı annelik bir sektör halini almaya başlamış durumda.
Ancak Gammy'nin başına gelenlerin ardından Tayland'daki askeri yönetimin taşıyıcı annelik kliniklerine daha sert düzenlemeler getirebileceği söyleniyor.
Gammy'nin durumunun medyaya yansımasının ardından internet üzerinden başlatılan yardım kampanyasında, sağlık giderleri için toplanan para ise 210 bin dolara yükselmiş durumda.