TMMOB İnşaat Müdehdisleri Odası döviz fiyatlarındaki dalgalanma inşaat sektörünü vurduğunu söyledi.
Abone olTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Serdar Uygur, döviz fiyatlarındaki dalgalanmamın sektörde başta çimento ve demir olmak üzere inşaat malzemelerinin fiyatını yüzde 35-40 oranında artırdığını söyledi.
Uygur, yaptığı açıklamada, son bir ay içinde, döviz fiyatlarındaki beklenmedik yükselme nedeniyle YTL'nin yüzde 30 oranında değer kaybettiğine dikkat çekti. Döviz fiyatlarındaki artışın, bazı firmalar tarafından bir fırsat olarak değerlendirilmek istendiğine işaret eden Uygur, ''inşaat malzemesi üreten bazı firmalar, son bir aylık dönemde, maalesef spekülatif fiyat artışları yaptı. Çok kısa bir süre içinde bu denli bir artışı, sektörün kaldırması mümkün değildir. Tüm inşaat girdi fiyatlarında anormal fiyat artışları söz konusu. Bu da sektörde bir belirsizliğe neden oldu. Sabit fiyatlı taahhüde girmiş olan firmaları zora soktu'' diye konuştu. Bu artışlardan konut kredilerinin de olumsuz yönde etkilendiğine işaret eden Uygur, ''bankalar, vermiş oldukları uzun vadeli, düşük faizli kredilerin şartlarını zorlaştırdı. Faiz oranları arttı, sürelerde kısalmalar meydana geldi. Hiçbir sektörün, böylesine kısa bir sürede, anormal fiyat artışlarını kaldırma kabiliyeti yoktur. Sektörümüz ancak, zaman içinde makul oranlarda olabilecek fiyat artışlarını kaldırabilir'' dedi.
Sektördeki sıkıntının çözümü için etkin fiyat denetimlerinin yapılmasını isteyen Uygur, şöyle konuştu: ''Bazı firmaların, keyfi fiyat artışlarına gidip, bu gelişmeyi bir fırsat olarak değerlendirip, inşaat malzemelerinin fiyatlarını aşırı bir şekilde arttırması asla kabul edilemez. İnşaat sektörünün en hızlı olduğu bir dönemde böyle bir talihsizliğin yaşanmış olması, sektörümüzü olumsuz yönde etkiledi. Buna bir de spekülatif fiyat artışlarının olumsuz etkileri eklenmemeli. Hükümet, ekonomik istikrar ortamını kararlılıkla sürdürmeli, sektörde yaşanan fiyat artışları konusunda daha etkin denetimler yapmalı. Devletin, spekülatif fiyat artışlarını önleyebilmek için denetim mekanizmasını çalıştırması zorunludur. İnşaat sektörü, Türkiye için çok önemli, bazı olumsuz gelişmeler karşısında desteklenmesi gerekir.''
Döviz piyasasındaki dalgalanmanın, sektörde belirsizliğe neden olduğunu dile getiren Uygur, şöyle devam etti: ''Son bir aydır, sektörde başlamış olan işler devam ediyor. Yeni yatırımlar planlanmıyor. Çünkü, bu tür belirsizlik ortamında hem müteahhitlik sistemi çalışmıyor, hem de bu işi talep eden alıcılar ürkek duruma geçiyor. Ekonominin ne getireceğini göremedikleri sürece piyasada sirkülasyon olamamakta. Eğer, bu döviz artışı ve faizlerin tırmanışı devam ederse, gelecek için pek olumlu bir tablo görmüyoruz. 2006 yılı, 2005 yılından daha iyi olmayacak. Ama, bir an önce buna bir çözüm bulunursa yine o şans kaçırılmış değil. Sorun çözülürse, 2005 yılında yakalanan büyüme, 2006 yılında da devam edebilir.''
Uygur, inşaat malzemelerine yapılan fiyat artışlarının, henüz emlak fiyatlarına yansıtılmadığını, bu nedenle yatırımcılar için şu anda emlak almak için uygun bir zaman olduğunu da sözlerine ekledi.