BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,46
ALTIN 3.027,98
HABER /  DÜNYA

Dostları bile onu yalnız bıraktı!

Fransa'nın Libya'ya müdahale sırasında müttefiklerinden bağımsız hareket etmesi Fransa'ya pahalıya mal oldu.

Abone ol

Batılı diplomatlara göre, Fransa'nın müttefiklerini tam olarak bilgilendirmeden Libya'ya ilk bombardımanı gerçekleştirmesi başta olmak üzere attığı adımlar İngiltere ve ABD'nin tepkisine yol açtı. Uluslararası kamuoyunda Fransa'nın kurnazlığı ülkenin yakın müttefikleriyle arasını açtığı şeklinde yorumlandı.

Diplomatlar, Fransa'nın başına buyruk hareket etmesinin, operasyonun komutasının NATO'ya devredilmesi çabalarını da olumsuz etkilediğini de belirtti.

Bir yetkili, Fransa ile müttefikleri arasındaki gerilimin iyice arttığını ve İngiliz ile Amerikalı temsilcilerin Fransa'ya tepki göstererek, Pazartesi günü düzenlenen Kuzey Atlantik Konsey toplantısını terk ettiklerini söyledi.

Toplantıda, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Fransa'yı NATO'nun sürece katılımına engel olacak şekilde davranmakla, Almanya'yı da aktif katılımda bulunmamakla eleştirdi.

'FRANSA ENGEL OLUŞTURDU'

NATO'nun hafta sonundan bu yana yaptığı olağanüstü toplantılarda Türkiye de teşkilatın Libya operasyonuna katılımına yönelik çekincelerini ortaya koymuş ve buna izin vermek için bazı şartlar açıklamıştı.

"İngiltere ve ABD ile Fransa arasında çok ciddi gerilim yaşanıyor" diyen Batılı bir diplomat, NATO'nun haftalardır bu misyonun komutasıyla ilgili çalışmalar yaptığını anımsattı.

Aynı diplomat, "Ancak NATO'da uzlaşmaya giderek daha çok yaklaştığımız bir noktada Fransa her şeye engel oldu. Bu ilk başta bizim de kafamızı karıştırdı... Ancak daha sonra anlaşıldı ki (Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas) Sarkozy, şovun başını çektiği Paris'teki toplantıdan çıkar çıkmaz operasyonun başladığını kendisi açıklamak istiyordu" dedi.

Ancak Fransız diplomatlar, tek başlarına hareket ettikleri yönündeki değerlendirmeleri inkar etti. Fransız diplomat, planın baştan beri operasyonun Fransız uçakları tarafından başlatılması ve ardından İngiliz ve Amerikan füze atışlarıyla yapılmasını öngördüğünü söyledi.