BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Dörtlü görüşmeler yapılmıyor

Taraflar arasında yapılması planlanan ikili görüşmenin iptal nedeni ise yetki tartışması olarak gösterildi.

Abone ol

İsviçre'nin Luzern kentindeki Bürgenstock kasabasında devam eden Kıbrıs müzakerelerinde, her iki tarafın da dörtlü görüşmelerin yapılmamasında mutabık kaldıkları bildirildi.

Dışişleri Bakanları'nın yarın AB Zirvesi'ne katılacak olmaları sebebiyle, 4'lü görüşmeler hafta başına kadar yapılamayacak.

İsviçre'ye geç saatlerde ulaşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ikili bir görüşme yaptı.

Yunan kaynakları, 40 dakika süren görüşmede Gül ve Molivyatis'in, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması ve ikili ilişkilerin gelişmesi yönündeki arzularını dile getirdiklerini kaydettiler.

Aynı kaynaklar, ''Dışişleri bakanlarının bu aşamada dörtlü görüşmeler yapılmasının yararlı olmayacağı noktasında birleştiklerini, ancak bunun önümüzdeki günlerde yapılmayacağı anlamına gelmediğini vurguladıklarını'' belirttiler.

İKİLİ GÖRÜŞMENİN İPTAL NEDENİ YETKİ TARTIŞMASI

Bu arada, TSİ 19.00'da Kıbrıs Türk ve Rum heyetleri ikili bir görüşmeye çağrıldı. Ancak ikili görüşmelerin başlamasına kısa bir süre kala bu görüşmelerin de iptal edildiği açıkladı. Kıbrıs Türk ve Rum heyetleri arasında bugün yapılması planlanan ikili görüşmenin iptal edilmesinin nedeninin yetki tartışması olduğu bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ikili görüşme öncesinde BM yetkilileri, ''KKTC heyetinin yetki alanına ilişkin Rum tarafının rahatsızlıklarını'', Türk tarafına iletti.

Edinilen bilgiye göre, Rum tarafı, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat başkanlığındaki Türk heyetinin, ''görüşme yapmaya yetkili, ancak karar almaya yetkisiz'' olduğunu savunuyor.

Buna karşılık Türk diplomatik kaynaklar, Başbakan Talat'ın KKTC anayasasına göre tam yetkili olduğunu söyleyerek, buna ek olarak Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın BM'nin kaleme aldığı yetki mektubunu Talat'a verdiğini vurguluyorlar.

PAPADOPULOS, DE SOTO'NUN ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Öte yandan, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto'nun, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'tan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Lefkoşa'daki müzakereler sırasında 18 Mart'ta sunduğu belgeyi görüşmeyi kabul etmesini ve al-ver'in bu belge üzerinde yapılmasını istediği, ancak Papadopulos'un bunu reddettiği bildirildi.

Rum radyosunun haberine göre, Alvaro de Soto, Papadopulos'tan Cumhurbaşkanı Denktaş'ın 18 Mart'ta müzakere masasına koyduğu belgeyi görüşmeyi kabul etmesini ve al-ver'in bu belge üzerinde yapılmasını istedi. Ancak Papadopulos bunu reddetti.

Tasos Papadopulos'un De Soto'ya ''New York'ta belirlenen prosedürün dışında olduğu gerekçesiyle bu belge üzerinde herhangi bir müzakere yapılamayacağı'' yanıtını verdiği kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın 18 Mart'ta sunduğu belgede, iki bölgeliliği pekiştiren, KKTC yurttaşlarının haklarını koruyan ve Türkiye kökenli yurttaşların adadan gitmeyeceği ve onların KKTC vatandaşı olduğunu vurgulayan öneriler yer alıyor.

Belgede ayrıca federal düzeyde siyasi eşitliğin bozulmayacak şekilde güvence altına alınması da isteniyor.

RUM TARAFINDA ENDİŞE VE HAYAL KIRIKLIĞI HAKİM

Rum radyosu, İsviçre'deki muhabirine dayanarak, ''BM'nin bazı çevrelerinin, prosedürü dejenere etmeye çalıştığını'' iddia etti ve bu nedenle Rum tarafında yoğun bir endişe ve hayal kırıklığının hakim olduğunu duyurdu.

Haberde ayrıca, Birleşmiş Milletler'in prosedürün tamamlanmasıyla Genel Sekreter Kofi Annan'ın ortaya koyacağı nihai planın orada imzalanmasını arzuladığı yolunda bilgiler bulunduğu belirtildi.

Rum tarafı, kesin ve net bir şekilde, herhangi bir imza konusunun söz konusu olmadığını, çünkü New York'ta böyle bir şey öngörülmediğini ve BM tarafından resmi olarak böyle bir şey istenmediğini söylüyor.