BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,00
ALTIN 3.010,38
HABER /  GÜNCEL

Dört eski bakan Yüce Divan'a gönderilmiyor

TBMM Soruşturma Komisyonu, geçen yılki 17-25 Aralık operasyonlarının ardından istifa eden ya da görevden alınan dört eski bakanın Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde karar verdi.

Abone ol

TBMM Soruşturma Komisyonu, geçen yılki 17-25 Aralık operasyonlarının ardından istifa eden ya da görevden alınan dört eski bakanın Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde karar verdi.

14 kişilik Komisyonun beş üyesi Yüce Divan'a sevk yönünde, dokuz üye ise aksi yönde oy kullandı ve karar salt çoğunlukla alındı.

Komisyon'da Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) dokuz, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) dört, Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) bir üye yer alıyordu.

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) mensup bir üye ise daha önce Komisyon'dan çekilmişti.

Soruşturma önergesine göre eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında iki, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış hakkında üç, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında ise dört ayrı suçlama bulunuyordu.

Bundan sonra ne olacak?

Komisyon'un raporunu 10 Ocak'a kadar tamamlaması ve Meclis Başkanlığı'na sunması gerekiyor. Rapora varsa muhalefet şerhi de eklenecek ve en geç 30 Ocak'ta oylanmak üzere Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

Muhalefet "eski bakanların Yüce Divan'a gitmesi" yönünde bir meclis önergesi sunarsa, Meclis Genel Kurulu'nda bu önergeyle ilgili gizli oylama yapılacak.

Önerge kabul edilirse eski bakanlar için Yüce divan yolu açılacak.

Önergenin kabulğ için en az 276 oy gerekiyor.

AKP'nin TBMM'de 312 sandalyesi bulunuyor. HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak'ın dün akşam vefat etmesi nedeniyle bağımsızlar ve muhalefet eksiksiz oy kullansa dahi oyları 223'te kalıyor.

İlk değerlendirmeler

TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanı ve AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, kararın açıklanmasının ardından gazetecilere konuştu.

Raporlarını da Cuma gününe kadar Meclis Genel Kurulu'na sunacaklarını söyleyen Köylü, "İlanlar ve açıklamalar nedeniyle baskı hissettiniz mi?" sorusuna, "Çift taraflı havan atışları yapılıyor. Bize sirayet etmedi. Şahsi değerlendirme yapmıyorum. Gerekçeli kararı açıklayınca kim ne demiş görülecek" yanıtını verdi.

Toplantıda gerginliğin arttığı ve "darbe tartışması" yaşandığı iddialarını değerlendiren Köylü, "Yok öyle bir şey. Bir iki arkadaşın sesi biraz yükseldi o kadar. Bu her zaman olan şey" ifadelerini kullandı.

Komisyon Başkanı'nın "Vicdanınız rahat mı?" sorusuna cevabı ise "Vicdanen rahat olmayacağım bir karar mı verdiğimi söylüyorsunuz?" oldu.

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, Türkiye siyasetinde kara bir günün yaşandığını belirtti.

Henüz konunun kesinleşmediğini vurgulayan Göki "Bu konu, Meclis'in önüne gelecektir" dedi.

Tapeler silinecek

Komisyon üyelerinden CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, komisyonda dört eski bakan ile çocukları arasındaki konuşmaların tapelerinin silinmesi kararı alındığını söyledi.

AKP'li Başkan Vekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, tapelerin silineceği iddiasını doğruladı.

Yılmaz Tunç BBC Türkçe'ye "Tapelerin hukuka aykırı şekilde dosyaya konduğunu" söyledi ve "Görünce imha etme görevi bize düşüyor. İmha etmediğimiz zaman Türk Ceza Kanunu'na göre de hapis cezası var" dedi.