BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,43
ALTIN 2.927,32
HABER /  DÜNYA

Doping zehirdir

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Vüvut Geliştirme Sporcusu Şahin İrencin’in ölümü hakkında, “Vücut geliştirme sporcumuzun ölümü ile üzerin...

Abone ol

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Vüvut Geliştirme Sporcusu Şahin İrencin’in ölümü hakkında, “Vücut geliştirme sporcumuzun ölümü ile üzerinde adı bile yazmayan, içerisinde prospektüsü bile bulunmayan ilacı kullandığı ifade edildi” dedi.
Bakan Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda Üniversiteler Spor Ligi-Ünilig 2013-1014 sezonu tanıtım toplantısına katıldı.

“SPOR YÖNETİCİLERİNİN MÜŞTEREK AYIBI”
Ünilig basın toplantısında açıklama yapan Bakan Kılıç, üzerinde adı bile yazmayan, içinde propektüsü bulunmayan bir ilacı, bir sporcunun kullanmasının Türk Spor Federasyonlarının ayıbı oladuğunu vurgulayarak, “Bir sporcu, federasyon bünyesinde sportif eğitimlerine devam ediyor ama üzerinde adı yazmayan, içerisinde prospektüsü bulunmayan bir ilacı da aynı zamanda kullanabiliyorsa bu ayıp antrenöründen, federasyon başkanına kadar o silsile içindeki bütün spor yöneticilerinin müşterek ayıbıdır” diye konuştu.

“DOPİNGE SIFIR TÖLERANS”
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, dopinge karşı sıfır tölerans göstereceklerini belirterek, “Yasaklı maddeler listesi ki ürünlerin kullanılması bunlardan bir tanesi. Halk arasında ki ifadesiyle doping. Oysa dopinge karşı sıfır tolerans anlayışımızı ortaya koyduk. Öyle ki olimpik bir yönü bulunmamak ile birlikte Kırkpınar müsabakalarında bile aylar öncesinden doping kontrollerini yapan bir spor yönetim anlayışı sergiliyoruz. Sıfır tolerans anlayışımız bundan sonra da devam edecektir. Bu görevi aldığımız günden itibaren söylediğimiz şudur: Doping zehirdir. İyi doping zaman içinde öldürür, kötü doping her an öldürür. Ama tüm dopingler ölümcüldür. Tüm dopingler öldürmese bile süründürür. Ya beyin iflas eder, ya ciğer iflas eder, ya böbrek iflas eder ama sporcunun spor hayatı mutlak suretle iflas eder. Bugün artık doping kontrollerinden kaçmanın imkanı yok. Bir takım açıklamalar duyuyoruz. Bunlar gerçekçi açıklamalar değil. Yüksek ödülleri kazanabilmek için sporcuların doping yapmak dışında seçeneği yok. Bunlar doğru değil. Çünkü dopingli olarak kazanılan her madalya ve ödülün nihai olarak döneceği yer madalya için madalyayı veren adrestir, ödül için de ödülü veren adrestir. Artık kaçmak mümkün değil” şeklinde konuştu.

“BİRKAÇ ADIM DAHA İYİSİNİ YAPMAK ÜZERE HAREKETE GEÇTİK”
Olimpiyatlardan çok yüksek performans sergileyen ülkelerin yaptığı neyse bugün Türkiye’de aynı metodu bilimsel yöntemlerle Türk sporuna kazandırmak için harekete geçtiklerini ifade eden Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devleti olabildiğince kenara çekmeye, üniversiteleri, bilim dünyasını olabildiğince işin içine dahil etmeye gayret ediyoruz. Son geliştirilen projenin Hacettepe Üniversitesi ile birlikte Spor Enstitüsü projesidir. Japonya, Fransa, Almanya ve Amerika’da var olan neyse, birkaç adım daha iyisini yapmak üzere harekete geçtik. Beytepe kampüsünde bu projeyi gerçekleştireceğiz ve proje için yaklaşık 200 milyon liralık harcamayı göze almış bulunuyoruz.”

“DOİPNG NUMUNESİ MAALİYETİ 400 BİN EURO”
Hacettepe Üniversitesi’nde Türkiye Doping Kontrol Merkezi Kuruluşunu tamamladıklarını ve şuan test amaçlı numune alımlarına başladıklarını sözlerine ekleyen Bakan Kılıç, bir dopin numunesinin maaliyetinin 400 Euro olduğuna dikkat çekerek, “Buna rağmen yüksek sıklıklarla numuneleri almaya devam ediyoruz. Çünkü şuan bu kontroller Türkiye dışında yapılıyor. Akdeniz oyunlarında ki numunelerin de tamamı maalesef Türkiye dışında incelendi. Sporu bilimsel zemine oturtarak yolumuza devam ediyoruz. Spor alanlarında uyarıcı levhaların asılması ve bilgilendirmesi yapılmalıdır. Sporcular tek tek bulunmalı, sporculara tek tek ulaşılmalı ve yasaklı maddeler ile uyarılar kendilerine yapılmalıdır” dedi.
(İHA)