BIST 9.743
DOLAR 35,18
EURO 36,82
ALTIN 2.978,80
HABER /  GÜNCEL

Doping nedir, nasıl engellenir?

Halterdeki skandalın ardından dobing Türkiye'nin gündemine oturdu. Peki, doping nedir ve niçin kullanılır ve dopingin denetim süreci nasıl gerçekleşiyor? İşte cevaplar.

Abone ol

Halter Milli Takım’ındaki bazı sporcuların doping kontrolünde hazır bulunmadıklarından dolayı Uluslararası Halter Federasyonu (IWF), Türkiye Halter Federasyonu'nun tüm uluslararası faaliyetlerini geçici olarak askıya aldı.

BİLMİYORDUM DİYEMEZSİNİZ

Performansın artırılması amacıyla çeşitli yöntemler ve maddelerin kullanılması doping olarak adlandırılır. Bu maddelerin başında anabolik steroidler (performans artıcı ilaçlar) gelir. Türkiye Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr. Aytekin Temizer steroidlerin kullanımını şu şekilde sıralıyor: "Halterde % 88 atletizmde % 80 diğer olimpik spor dallarında %75.” Sporda performansı artırmak amacıyla doping maddesi kullanımı insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği için Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve spor federasyonları tarafından yasaklanmıştır. WADA'nın (Dünya Anti-Doping Ajansı) her yıl yayınladığı yasaklı madde ve yöntemler listesi o yılın 1 Ocak gününde geçerli olmaktadır. Bu listedeki madde ve yöntemlerin tedavi amaçlı bile olsa kullanılması yasaktır ve sporcular bu yasaklı ilaçları bilmek zorundadır. Bu yüzden sporcuların "Aldığım ilacın doping kapsamına girdiğini bilmiyordum." deme lüksü yoktur.

Özellikle üst düzey sporcular resmi doping kuruluşları tarafından yarışma dışı doping kontrolüne alınabilir. Bu sporcular olimpiyatlar öncesi hangi tarihte nerede olacaklarına dair gerekli bilgileri ulusal federasyona ve WADA'ya bildirmek zorundadır. Doping kontrol örneği alacak görevliler, istedikleri zaman sporcuya haber vermeksizin belirtilen yere giderek doping için numune alma işlemini yapabilir. Gerekirse 4-5 kez numune alınabilir. Ve sporcu o an numune vermek zorundadır.

Avusturalyalı Werner Reiterer "Positive" isimli kitabında, üst düzey olimpiyat komitesi yetkililerinin dopinge göz yumduklarını söylüyor. Kendisi de 4 yıl boyunca steroid kullanmış olmasına rağmen bir kere bile yakalanmadığını belirtiyor. Türkiye ise yıllarca olimpiyatlardan hep son sıralarda dönerek bu olayların dışında kaldı. Tüm bunlar ilaç kullanmadan madalya alınmaz şeklindeki kanaatleri güçlendirdi.

Dahası dünyada istisnalar hariç bütün üst düzey sporcuların doping kullandıkları fakat bunu profesyonelce yaptıkları için yakalanmadıkları otoritelerce bilinen fakat yol açacağı ahlaki erozyon sebebiyle dillendirilmeyen bir gerçek. Bu durumda doğuştan dopingli kabul edilen Gazanfer Bilge, Metin Oktay, Hamza Yerlikaya ve Yıldız Aras gibi büyük yetenekleri bulup uluslararası platforma sürmek zorundayız.

YASAKLI MADDELER VE YÖNTEMLER

Uyarıcılar
N. Analjezikler
Kannabinoidler
Peptid Hormonlar
Beta-2 Agonistler
Ajanlar
Maskeleyiciler
İdrar Söktürücüler
Glukokortikoidler
Beta-Bloke Ediciler
Hemoglobin
Alkol Ürünleri
Farmakolojik İşlemler
Gen Dopingi
Kan Dopingi
Oksijen Artıranlar

Kaynak: Zaman Gazetesi