BIST 9.928
DOLAR 35,35
EURO 36,52
ALTIN 3.033,25
HABER /  GÜNCEL

Donald Rumsfeld'e işkence davası açılabilir

Amerikalı iki eski güvenlik şirketi çalışanı, Irak'ta uğradıkları işkence için eski savunma bakanı Donald Rumsfeld'e dava açabilir.

Abone ol

Amerikalı iki eski güvenlik şirketi çalışanı, Irak'ta uğradıkları işkence için eski savunma bakanı Donald Rumsfeld'e dava açabilir.

Amerikan vatandaşları Donald Vance ve Nathan Ertel, aylarca Amerikan birlikleri tarafından kötü koşullar altında tutulduklarını açıkladı.

Vance ve Ertel, işverenlerinin yasadışı faaliyetlerini açıklamaları için gözaltında tutulduklarını söylüyor.

Pazartesi günü eyalet düzeyinde bir temyiz mahkemesi, Donald Rumsfeld'in davayla ilişkin dokunulmazlığı olmadığına karar verdi.

Chicago'daki mahkeme, "Davacılar, gözaltında oldukları süre boyunca anayasal haklarının ihlal edilmesine neden olan uygulamalarının bizzat Rumsfeld tarafından oluşturulduğunu yeterli kanıtla öne sürdü." dedi.

Karar, bu ay Irak'ta Amerikan askerleri tarafından işkenceye uğrayan Amerikan vatandaşlarının Rumsfeld'e dava açabileceği yönündeki ikinci mahkeme kararı.

Geçen hafta, Washington'da bir bölge hakimi, Irak'ta işkenceye uğradığını öne süren eski bir güvenlik şirketi çalışanının Rumsfeld'e dava açabileceğine hükmetmişti.

Rumsfeld'in avukatından itiraz

Dava belgelerine göre, Vance ve Ertel'den ise özel bir güvenlik şirketi olan Shield Group Security için çalıştıkları 2005 ve 2006 yıllarında Iraklı yetkililere siyasi etkinlik karşılığında uygunsuz ödemeler yaptıklarından şüphelenildi.

Güvenlik şirketinin silah ticareti de dahil olmak üzere yasadışı faaliyetler yürüttüğü de düşünülüyordu.

Vance ve Ertel, Amerikan askerleri tarafından gözaltına alındıklarını, eşyalarına el konduğunu, kelepçelendiklerini, gözlerinin bağlandığını ve Bağdat'ta bir askeri üsse götürüldüklerini söylüyor.

Vance ve Ertel'in bu üste parmak izleri alınmış ve bir kafese konmuşlar.

Vance ve Ertel, uykusuz, susuz ve gıdasız bırakıldıklarını, aşırı soğuk hücrelerde tutulduklarını ve dayakla tehdit edildiklerini söylüyor.

Bağdat havaalanında serbest bırakılan iki adama karşı herhangi bir suçlama getirilmemiş.

Davanın düşmesi için Rumsfeld, Bush hükümeti yetkilileri ve Obama hükümetinin yetkilileri Rumsfeld'in bakan olduğu dönemde verdiği kararlar için dokunulmazlığı olması gerektiğini söylemişti.

Öne sürülen bir diğer sav ise Amerikan vatandaşlarının savaş bölgelerinde yaşanan hak ihlalleri için dava açamayacağıydı.

Savunma aynı zamanda mahkemelerin Amerikan askeri ve gözaltı uygulamaları konusunda yetki sahibi olamayacağını söylemişti.

Ancak davanın düşmesi talebini reddeden mahkeme, davacıların Rumsfeld'in gördükleri kötü muameleye izin vermede kişisel bir rol oynadığına ilişkin yeterince kanıt gösterdiğini söyledi.

Rumsfeld'in avukatı yaptığı açıklamada kararın, "ordunun etkinliğine darbe vurduğunu, Amerikan askerlerini riske attığını ve Amerika'yı koruma anayasal göreviyle yükümlü eyalet yetkililerinin ellerini bağladığını" söyledi.