Los Angeles'teki evinde dün tabancayla intihar eden Don Cornelius'un ardından Amerikan müziğinin ünlü siyah sanatçıları, ardarda "Soul Train" programının yaratıcısına şükran duygularını dile getiriyorlar.
Abone olLos Angeles'teki evinde dün tabancayla intihar eden Don Cornelius'un ardından, Amerikan müziğinin ünlü sanatçıları, siyah müzik açısından bir çığır açan "Soul Train" programının yaratıcısına şükran duygularını dile getiriyorlar.
Aretha Franklin, Quincy Jones, Snoop Dogg ve Slash, ABD'de 22 Yıl süreyle müzik şovunu yürüten 75 yaşındaki Don Cornelius'un siyah müziğe yaptığı büyük katkıları övdüler.
Don Cornelius'un "Soul Train" programına katılmış olan sanatçılardan Aretha Franklin, Cornelius'un "birlik ve kardeşlik" duygularını pekiştirdiğini söyledi.
Quincy Jones "arkadaşımın aniden ölümü bende büyük bir şok ve üzüntü yarattı" dedi ve "Don, ileriyi gören bir öncüydü ve bizim çevremizde bir devdi. MTV'den önce Soul Train vardı televizyonda ve bu da Don Cornelius'un bize mirasıdır." diye ekledi.
'Dâhi'
Cornelius, 1970 yılında "Soul Train" programını başlatmak için cebinden 400 dolar harcamıştı. "Soul Train", pop dünyasındaki en çok satan plaklar listesine benzer bir şekilde, siyah müziğin duyurulması hedefliyordu.
"Soul Train", Amerika'daki yurttaşlık hakları hareketiyle başlayan kültürel ve siyasi ayaklanma döneminde öne çıktı. Program, ırka dayalı engelleri ortadan kaldıran, siyah sanatçıların müziklerini ulusal kültürün bir parçası haline getiren, soul ve funk akımlarını Amerikan halkına tanıtan bir yayındı.
1970'ler ve 80'lerde James Brown, Aretha Franklin, Marvin Gaye ve The Jacksons gibi sanatçı ve grupları Amerikalılara yakından tanıtan Cornelius'un, hem yazdığı hem de yapımcılığını üstlendiği bu program, Elton John ve David Bowie gibi beyaz sanatçıların siyah izleyicilere ulaşabilmeleri için de bir zemin oluşturdu.
Programın sunuculuğunu da yapan Don Cornelius, şık giyimi ve bariton sesiyle büyük ün yapmıştı. "Soul Train" programına Martin Luther King Jr gibi önde gelen insan hakları savunucularını da davet etmişti.
Smithsonian's Ulusal Afrika-Amerikan Tarihi ve Kültürü müzesi başkanı Lonnie G. Bunch III, "Cornelius, ülke için siyah gençliğin kültürüne ve siyah müziğe bir pencere açtı. Benim gibi siyah gençlere, sevdiğimiz kültürün paylaşılabileceğini ve ulusal düzeyde takdir edilebileceğini göstererek, bizlere gurur duygusu kazandırdı." dedi.
Yazar Maya Angelou da, "Hepimiz ona pek çok şey borçluyuz. 60'lar ve 70'lerde yaptıklarıyla, bize tanıttığı insanlar ve müzikleriyle, aslında insan olarak, birbirimizle olan benzerliklerimizin, farklılıklarımızdan daha fazla olduğunu, bir kez daha gösterdi bizlere." dedi.
İnsan hakları eylemcisi Jesse Jackson da, "Soul Train ile büyüyen, yetişen herkesin ruhu, onunla birlikte öldü" dedi.