Domuz gribinden kaç kişi öldü sorusuna Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan yanıt geldi. Müezzinoğlu, domuz gribinden ölenlerin sayısının 14 olduğunu açıkladı.
Abone olSağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, domuz gribi teşhisiyle şu ana kadar 2 kişinin öldüğünü, domuz gribi 'H1N1' virüsünün etken olduğu ilave hastalıklardan dolayı vefat edenlerin içinde de 'H1N1' virüsü teşhisi konulan 12 vaka daha olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ak Parti'nin Afyonkarahisar Kampı'dan gazetecilerin soruları üzerine domuz gribi konusunda açıklama yaptı.
'Panik yapmayın' çağrısında bulunan Bakan Müezzinoğlu, "Şu an itibariyle domuz gribi teşhisiyle salt ölen vaka sayımız 2. Ama domuz gribi 'H1N1' virüsünün de etken olduğu ilave hastalıklarında olduğu böbrek yetmezliği, kardiyovasküler hastalıklar, immün sistem yetersizliği gibi, 65 yaşın üzerinde farklı sağlık sorunları olup da vefat eden içinde de 'H1N1' virüsü teşhisi koyduğumuz vaka sayısı ise 12. Vefat edenlerin tamamının 'H1N1' virüsünden ölmüş gibi kamuoyuna deklare etmek, paniğe sebep oluyor. Bu doğru değil" dedi.
SAĞLIKLI BESLENMEYE DİKKAT
Gribal enfeksiyonların önlenmesi açısından öncelikle çocuklar olmak üzere bütün vatandaşların hijyen açısından tedbir alması, sulu gıda tüketmesini öneren Bakan Müezzinoğlu, el ve ağız sağlığına azami ölçüde dikkatin önemine vurgu yaptı. Vücut direncini düşürecek ilave yüklerden kaçınılmasına işaret eden Bakan Müezzinoğlu, "Sağlıklı beslenme ve ortamın temiz havasına ne kadar çok dikkat edersek inanıyorum ki viral enfeksiyon salgınlarından da toplum olarak o kadar az etkileneceğiz" diye konuştu.
'HASTANELERE İLAÇ DAĞITILDI, SIKINTI YOK'
Grip aşısı ve ilaçlarla ilgili bir sıkıntının da söz konusu olmadığına vurgu yapan Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Bakanlık olarak 'Tamiflu' ilacını bütün hastanelerimize, toplum sağlığı merkezlerine ücretsiz dağıtımını yaptık. 'İlaç bulunmuyor' diye bir şey bugün için söz konusu değil. Zaten ilacı olan bir hastalık da değil. Bu yardımcı destek tedavi ve koruyuculukta kısmen destek veren bir alan, aşılarımız. Yoksa aşıda yüzde yüz koruyuculuk söz konusu değil. Virüs her yıl şekil değiştiriyor. O nedenle bu anlamda risk gruplarına tedavi amaçlı demiyorum, tedbir amaçlı tavsiye ediyoruz. Ama en önemlisi hijyen, sağlıklı beslenme ve istirahata dikkat etmek."