Antalya İhracatçılar Birliği Kumluca Temsilcisi Cahit Özer, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) tartışmalarıyla azalan meyve sebze ihracatının domuz gribiyle yüzde 25 artış gösterdiğini söyledi.
Abone olKumluca'da sebze ihracatçılığı da yapan Cahit Özer, "Hiç ilgisi olmadığı halde sebze meyveler, GDO tartışmalarının içine çekildi. Türkiye ve sebzecilikten ekmek yiyen bu bölge zarar gördü. İç piyasada olduğu gibi ihracatta da azalma oldu. Arkasından domuz gribi meselesi gündeme geldi. Griple beraber ihracat yüzde 25 arttı." dedi.
Resmi donelerin ellerine 1,5 ay sonra geleceğini ifade eden Özer, ihracatçı firmaların beyanatlarına göre domuz gribinden sonra ürünlerin hem fiyatlarının 2 dolar, hem de ihracatın yüzde 25 arttığını ifade etti.
Kumlucalı işadamlarından Yasin Çetin da dünyada domuz gribi vakalarının en çok görüldüğü ülkelerden Ukrayna'nın Türkiye'den yüksek miktarda yaş sebze meyve talep ettiği bilgisini verdi. Kumluca Hali'nde komisyonculuk yapan Yasin Çetin, Ukrayna iş dönüşü yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Türkiye'de ilgisi olmadığı halde bazı kurum ve kuruluşlar, sebze ve meyveleri GDO tartışmasının içine çekti. Bu da ithalatı da ihracatı da etkiledi. Hatta İhracatımızı yüzde 40 azalttı. Arkasından domuz gribi vakası çıkınca yaş sebze ve meyve hem fiyat olarak da ihraç malı olarak da artış gösterdi. Artışlar yüzde 25 ile 40 arasında değişiyor."
Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) bünyesinde faaliyet gösteren Kumluca İşadamları Derneği (KİAD)'nin düzenlediği programlar nedeniyle dış ülkelerle ticaret temaslarında bulunduklarını belirten Çetin, "Domuz gribi çıkmadan önce meyveleri 1 dolar 5 cente ihraç ederken, gripten sonra Ukrayna, Rusya, Moldova, Bulgaristan, Romanya, Almanya ve Orta Asya ülkelerine meyveleri 2 ile 3 dolar arasında ihraç ettik." diye konuştu.
Çetin, domuz gribi vakalarından sonra, nar, limon, biber, domates ve sarımsak gibi ürünlerin hem ihracatının hem de fiyatının arttığını dile getirdi.
KİAD vasıtası ile Kumlucalı işadamları olarak, yakın zamanda yaş meyve ve sebze ihracatı için, potansiyel pazar ülkelerden, Kuzey Irak, Bosna Hersek ve Gürcistan'a bu alanda acil iş bağlantısı yapacaklarını anlatan Çetin, devletin Suriye'de olduğu gibi bu ülkelerde de vize problemini çözmesi gerektiğini sözlerine ekledi.