BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Domuz gribi için çok ciddi uyarı

Domuz gribi salgını havaların ısınmasına rağmen devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü çok ciddi bir uyarıda bulundu.

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribi alarmının en yüksek seviye olan 6'ya çıkarıldığını bildirdi.

DSÖ'nün, hastalığa yol açan H1N1 virüsü vaka sayısında dünya genelindeki artış nedeniyle, 41 yıl aradan sonra ilk kez grip salgını ilan etmesi bekleniyordu.

Dünya Sağlık Örgütü Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, insanların, salgın alarmına geçileceği düşüncesiyle, aşırı paniğe kapılmalarını istemediklerini belirtti.

Fukuda, duruma karşı koymak için dünyayı hazırlamaları gerektiğini ve ülkelerin önlemlerini, hastalığın tehlike düzeyine göre ayarlayıp buna uygun şekilde karşı koyacaklarına güvenmek istediklerini söyledi.

DSÖ, domuz gribinden ölenlerin sayısının 140'a, vaka sayısınınsa 73 ülkede 26 bin 563'e yükseldiğini bildirmişti.

DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA YOLLARI 

[PAGE]



Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgeyle, domuz gribi konusunda vatandaşların merak ettiği sorulara açıklık getirdi.

İşte o vatandaşların merak ettiği sorulara yanıtlar;

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ:

-Yüksek ateş,
-Baş ağrısı,
-Boğaz ağrısı,
-Öksürük,
-Genel vücut ağrısı,
-Halsizlik, bitkinlik, üşüme şeklinde...

Bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishalin, ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği ve bazen de ölümün görülebildiğine vurgu yapıldı.

VİRÜS NASIL BULAŞIYOR?

İnsanlar bu gribi hastalığa yakalanan domuzlardan aldı... Şu andaki salgın ise insandan insana bulaşma şeklinde görülüyor.

*İnsandan insana bulaşmasında, yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynuyor.

DOMUZ ETİ GÜVENLİ Mİ?

Domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına ilişkin bulgunun olmadığı ve virüsün, 70 derece ısıtılınca öldüğü bildirildi.

VİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI

Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması, zorunlu haller dışında salgının yaşandığı bölgelere olan seyahatlerin ertelenmesi gerektiği bildirildi.

EN ETKİLİ ÖNLEM: EL YIKAMA

En etkili önlem sık sık ''ellerin yıkanması..." Bunun dışında ,  öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnun tek kullanımlık mendil ile kapatılması ve mendilin atılması, elin sabunlanması önemli.

Hasta kişilerle temastan mümkün olduğunca kaçınılması gerekiyor. Bol sıvı tüketmek ve iyi beslenmekte hastalığa yakalanmama açısından önemli.