BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Domuz eti artık marketlerde

Domuz eti artık kasaplık hayvan statüsünde sayılmaya başladı.

Abone ol

Domuz etinin Türk Gıda Kodeksi’ne göre kasaplık et statüsüne sokuldu ve domuz çiftliklerine banka kredisi verilmesinden sonra korkulan oldu. Domuz artık herkesin uğrak yeri olan marketlerin reyonlarında yerini aldı.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde faaliyette bulunan bazı lüks süpermarketlerde et reyonlarında artık domuz eti de hiç çekinilmeden satılmaya başlandı.
 

DOMUZ KASAPLIK HAYVAN STATÜSÜNDE

2006 yılında Türk Gıda Kodeksi Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uygun hale getirildi. AB mevzuatına uygun olarak; at ve yaban domuzu da kasaplık hayvan olarak tanımlandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın hazırladığı, “Türk Gıda Kodeksi – Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği” ile “Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, domuz ve domuz ürünlerinin kasaplarda ve diğer et reyonlarında satılmasının önü açıldı. Kırmızı et tebliğinde, kasaplık büyükbaş hayvanlar “sığır, manda ve deve”, kasaplık küçükbaş hayvanlar “koyun ve keçi”, diğer kasaplık hayvanlar da “Domuz, yaban domuzu, at ve tavşan” olarak sayıldı.


VATANDAŞ NEYE UĞRADIĞINI ŞAŞIRDI

Domuzun kasaplık hayvan statüsüne alınmasının ardından, domuz eti reyonlardaki yerini aldı. Büyükşehirlerde faaliyette bulunan kimi lüks süpermarketlerde satışa sunulan domuz ürünlerini gören vatandaşlar, neye uğradıklarını şaşırdılar. Domuz etinin bu kadar aleni bir biçimde satılmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Üzerinde ‘İtalyan Domuz Salamı’ ismi yazılmasına rağmen birçok vatandaş, “Bu etler Türkiye’deki çiftliklerde yetiştirilmiş olabilir. İlgi çekmesi için böyle bir yabancı isim bulunmuştur” yorumlarını yaptı. “Böyle bir şeyi ilk defa görüyoruz” diyen tüketiciler, “Marketlerde domuz etinin diğer etlerle karıştırılarak satıldığı noktasında duyumlar alıyorduk. Artık mağazalarda açık açık domuz etleri satıyorlar. Yakında domuz eti sofralarımıza kadar gelir” diyerek şikayetlerini dile getirdiler.

Türkiye, Avrupa Birliği’ne girme sevdası yüzünden, temel değerlerinden bir bir vazgeçmeye zorlandığı bir dönemde, görenleri hayrete düşüren bir gelişme Ankara’nın göbeğinde yaşanıyor. İslam dinine göre haram olan domuz etinin, kasaplık et statüsüne sokulması ve domuz çiftliklerine kredi verilmesinden sonra vatandaşın korktuğu başına geldi. Domuzun artık, halkın uğrak yeri olan marketlerdeki yerini alması görenleri şok etti.



DİĞER ETLERLE AYNI YERDE

Domuz etinin diğer etlerle aynı yerde satılması ise dikkat çekiyor. Daha önce bazı mağazalarda satılmaya başlanan ve özel bölümlere konulan bu sistemin halk marketlerinde diğer etlerle aynı reyonda bulunması ise toplumu, domuz etine alıştırıyorlar yorumlarına sebep oldu. Kırmızı et ve peynir ile aynı reyonlarda satılan domuz etinin sadece alt bandında Domuz Ürünleri ibaresi yer alıyor.

Reyonlarda satılan domuz etlerinin üzerinde ise İtalyan Domuz Salamı ibaresi yer alıyor. 14.90 TL’ye satıldığı domuz etinden yapılan salamın yanı sıra reyonlarda domuz etinden yapılan sucuklar, sosisler de yer alıyor. Üzerinde İtalyan Domuz Salamı ismi yazılmasına rağmen birçok vatandaş, ‘Bu etler belki de Türkiye’deki çiftliklerde yetiştirilmiş olabilir. Daha ilgi çekmesi için böyle bir yabancı isim bulunmuştur’ yorumlarını yaptı.
 

MAĞAZALARDA AÇIK AÇIK SATILIYOR

Domuz etinin reyonlarda yerini almasından sonra, vatandaşlar ise tepkili. Domuz etinin reyonlarda gören vatandaşlar ‘Marketlerde domuz etinin diğer etlerle karıştırılarak satıldığı noktasında duyumlar alıyorduk. Böyle bir şeyi ilk defa görüyoruz. Artık mağazalarda açık açık domuz etleri satıyorlar. Yakında da domuz eti sofralarımıza kadar gelir’ diyerek tepki gösterdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayınladığı bir tebliğle domuz etini Türk gıda kodeksine dahil etti. Türk Gıda Kodeksi Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği’nde, domuz da diğer eti helal hayvanlarla bir zikredilerek kasaplık hayvanlara dahil edildi. Tebliğin 4. maddesinin Ç bendinde “Diğer kasaplık hayvanlar: Domuz, yaban domuzu, at ve tavşan” ifadesi yer alıyor. Tarım Bakanlığı bu tebliğle domuz etini tüketilebilecek gıdalar arasına almıştı. Kasaplık et statüsünden sonra ilave olarak Domuz Dersi de verilmeye başlanmıştı. Uzman domuz üreticilerinin yetişmesi için de Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde okutulmak üzere ‘domuz dersi’ konmuştu. Domuz üretimini cazip hale getirmek için ise Cumhuriyet tarihinde ilk kez domuz kredi kapsamına alınarak 2 baş domuzu olana kredi vermenin önü de daha önce açılmıştı.