BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,54
ALTIN 3.019,78
HABER /  GÜNCEL

Doların egemenliği tehlike altında!

Dolar ve eurodaki istikrarsızlık, gelişmekte olan ekonomileri kendi para birimleri ile ticarete yöneltti.

Abone ol

Dolar ve eurodaki istikrarsızlık, gelişmekte olan ekonomileri kendi para birimleri ile ticarete yöneltti. Dolar yerine yerel para birimi ile ticarete yeşil ışık yakan ülke sayısı her geçen gün artıyor.

Küresel piyasalarda ABD Doları ve euronun istikrarsız performansı yüzünden her geçen gün yeni bir ülke uluslararası ticarette alternatif para birimlerine yöneliyor. Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Türkiye, İran ve Güney Afrika'dan sonra Kazakistan da uluslararası ticarette dolar yerine yerel para birimine yeşil ışık yaktı.

Geçtiğimiz hafta, Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Grigoriy Marchenko, yakın gelecekte Kazakistan'ın dış ticarette dolar kullanmayı bırakıp, ulusal para birimini kullanacağını söyledi. Sabah Gazetesi'nin haberine göre Rusya ve Çin ile görüştüklerini kaydeden Marchenko, "Özellikle komşularımızla ticarette dolar kullanımının bir an önce bitirilmesini istiyoruz'' dedi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de dünyada yaşanan ekonomik krizlerin sebebi olarak dolar kullanımını göstermiş ve "Tüm ülkelerin, üzerinde mutabakat sağlayacağı uluslararası bir para birimi geliştirilmeli. Dünya rezervleri bu para üzerinden olmalı'' tavsiyesinde bulunmuştu.

BRICS AĞIRLIĞINI KOYUYOR

Dünya ekonomisindeki payı yüzde 20'yi aşan BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinin bu konudaki ağırlığı, söz konusu payın 10 yılda yüzde 40'lara ulaşması ile daha fazla hissedilecek. Piyasaya yön veren yatırımcılar arasında yapılan araştırmalara göre, 2016'ya kadar uluslararası alanda konvertıble hale gelecek olan Çin'in yerel para birimi yuan, yakın gelecekte dolar, euro ve yen ile birlikte rezerv para birimleri arasında yer alacak.

ÇİN'DE DURUM NE?

Çin, aralarında Malezya, Ukrayna, Arjantin, Endonezya, Hong Kong, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Singapur'un yer aldığı 10'dan fazla ülke ile ticarette dolar yerine yuan kullanıyor. Geçtiğimiz yıl Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçilik Müsteşarı Xiao Junzheng, Türkiye ile Çin arasındaki ikili ticari ilişkilerin ABD Doları yerine yerli para birimleri ile yapılmasının desteklenmesi gerektiğini belirtmişti. Xiao, kriz sonrasında istikrarsızlaşan dolara alternatif olarak rezerv para birimlerinin çeşitlendirilmesini savunmuştu.

TÜRK LİRASI BÖYLEYE HAKİM

Türkiye'nin, özellikle çevre ülkelerde son dönemde artan ekonomik etkinliği Türk Lirası'nın bölgesel ticarette kullanımını da artırdı. Başta Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve Rusya olmak üzere çok sayıda ülkeyle gerçekleştirilen ikili ticarette dolar yerine Türk Lirası tercih ediliyor.