BIST 9.728
DOLAR 35,22
EURO 36,70
ALTIN 2.969,62
HABER /  EKONOMİ

Doların ateşi düşecek mi Sarayda kritik zirve!

Dolar kurunun dün 2,64'ü görmesinin ardından ekonomistler Erdoğan-Başçı görüşmesinden yatıştırıcı bir açıklama bekliyor Peki dolar kuru bu görüşmeden nasıl etkilenecek?

Abone ol

Dolar kurunun dün 2,64 seviyesini görmesiyle piyasaların gözü bugün saat 16.45'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yapacağı zirveye çevrildi Güne 2.63 satış rakamıyla başlayan ve daha sonra 2,61'in altına kadar gerileyen dolar kuru bugün ne olur Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başçı'nın görüşmesinden uzlaşı sonucu çıkar mı  İşte cevabı...

EKONOMİ KURMAYLARI ERDOĞAN'A BRİFİNG VERECEK

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bugün 16.45'te gerçekleşecek görüşmede ekonomi kurmayları, son ekonomik gelişmelere ilişkin Erdoğan'a brifing verecek Piyasalar bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı arasındaki görüşmeyi merakla bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın faizi düşürmesi için Merkez Bankası’na yönelik sert açıklamalar yapmış, gerilim doların yükselmesinde etkili olmuştu. Peki piyasa oyuncuları bugünkü görüşmeden ne bekliyor?

erdogan-erdem-basci.jpg

Destek Menkul Analisti Gizem Uzuner, Al Jazeera Türk'e, kritik Erdoğan-Başçı görüşmesinden görüşmeden kalıcı bir sonuç beklenmemesi gerektiğini şöyle açıkladı:

"HENÜZ ERKEN..."

“Cumhurbaşkanı ve MB Başkanı Başçı görüşmelerinden çıkacak bir sonucun TL tarafında kalıcı bir etki yaratmasını şu aşamada beklemiyoruz. Ancak siyasi taraftan PPK öncesinde Merkez’e karşı daha ılımlı bir hava söz konusu. Bu noktada belki faiz indirimine yeniden değinilmeyerek ya da Merkez Bankası’nın kararlarına olumlu yaklaşıldığına dair bir güven telkini söz konusu olursa USDTRY tarafında bir miktar gevşeme görebiliriz. Ancak bu noktada bir kalıcılığın sağlandığını söylemek için; hele de yurtiçinde seçim atmosferinin de yavaş yavaş hissedilmeye başlandığı bir ortamda henüz erken olduğu kanısındayız.”

"BUGÜNKÜ GÖRÜŞME BÜYÜK FIRSAT"


Al Jazeera Türk'e dolar kuru ve bugün gerçekleşecek kritik Erdoğan-Başçı görüşmesine ilişkin eğerlendirme yapan Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, bu görüşmenin ahenk içinde çalışıldığını göstermek için bir büyük fırsat olduğunu ifade etti; “Bu görüşme Türkiye’de ekonomi bürokrasisi ile politikacıların zaman zaman görüş ayrılıkları olsa da ahenk içinde çalışmaya devam ettiğini gösterebilmek için büyük fırsat. Piyasa Sayın Cumhurbaşkanı’nın değerlendirmelerine büyük önem verecek. Eğer “ Türkiye ekonomi yönetiminde pro-aktif bir biçimde dünyanın değişen şartlarına hızla adapte olabilmektedir. Uluslararası piyasalardaki hareketler izlenerek ihtiyaç duyulması halinde her türlü adım cesaretle atılacaktır “ gibi bir açıklama pozitif etki gösterir.” dedi.

Karayazıcı’ya göre hükümet tarafından Haziran genel seçimlerini takiben Babacan ekolünün kendisi yer almasa dahi felsefe olarak korunacağı yönünde bir sinyal de önemli olacak.

erdogan-erdem-basci.20150311130138.jpg

"TANSİYON AZALABİLİR"

Al Jazeera'ye konuyu değerlendiren bir başka isim; HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının korunduğuna yönelik açıklamaların olumlu olacağının altını çizerek, “TCMB'nin kurumsal yapısının yürütme erki tarafından desteklendiği ve TCMB'nin araç bağımsızlığının korunduğu yönündeki olası söylemler piyasalar açısından olumlu olur. Para politikası uygulamalarına ilişkin tartışmaları azaltan ya da sonlandıran bir sonuç, Türk Lirası'nda pozitif bir ayrışmaya yol açıp Türk mali piyasalarındaki tansiyonu azaltabilir.” dedi.

DOLARIN ATEŞİ SÖNER Mİ?

Arda Tunca’nın AL Jazeera'ye yaptığı açıklamalara göre Türkiye’ye yönelik risk algısı tamamen ortadan kalkması söz konusu olmaz; "Merkez Bankası üzerinden yürüyen siyasi nitelikli tartışmaların, son günlerin görüşme trafiği ile piyasalarda oluşan olumlu beklentiyle kur üzerinde bir miktar yatıştırıcı etkiler yaptığını izliyoruz. Cumhurbaşkanı ile TCMB Başkanı arasındaki görüşmenin de kur üzerinde yine yatıştırıcı etkiler yapmasını beklerim. Ancak, son haftaların tartışmaları ile Türkiye aleyhine kuvvetlenen risk algısının tamamen ortadan kalkacağını da bekleyemeyiz. Bu risk algısını yükselen CDS primlerinde gördük ve bu verileri önümüzdeki günlerde de dikkatle takip etmemiz gerekecek. Yani, oluşan risk algısı kurun içine yerleşti bir kere. Bütün bunların yanı sıra, €/$ paritesinin Dolar'ı güçlendiren etkilerini de yaşadığımız bir süreçteyiz. 3 haftalık bir sürede paritenin 1.14 civarından 1.08 civarlarına gelmiş olduğu gerçeğiyle de karşı karşıyayız. Hem Cumhurbaşkanı ile TCMB başkanı arasındaki toplantı ve sonrasında ortaya çıkacak ve hem de parite tarafındaki gelişmelerle kurun anlık olarak her iki yönde hareket etme potansiyeli var. Ancak, orta vadede kurun yönü parite etkisiyle yukarı doğru."

8.5 SAATLİK DOLAR KURU TOPLANTISI

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında ekonomi değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplam 8,5 saat süren ekonomi zirvesi tamamlandı, Merkez Bankası'nın gerekli tedbirleri aldığının altı çizildi. Uluslararası piyasalarda gelişmelerin Türkiye'ye etkileri Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan ekonomi değerlendirme toplantısında ele alınırken; toplantı sonunda yapılan açıklamada, "araç bağımsızlığına sahip olan Merkez Bankası'nın para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almakta olduğu" belirtildi.

ahmet-davutoğlu-ekonomi-zirvesi-başbakanlik.jpg
MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ

Başbakanlık Merkez Bina'da dün düzenlenen ekonomi zirvesinden sonra piyasalara verilen flaş mesajlar şöyle;

-"Merkez Bankamız, yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahiptir. Merkez Bankamız 2002 yılından beri, başta 2009 yılındaki küresel kriz olmak üzere, birçok kez bu tip uluslararası dalgalanmalara karşı aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar vermiş ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtlamıştır."

-"On iki yılı aşkın bir süredir hükümetlerimizle Merkez Bankamız arasında yakın bir iletişim ve istişare mevcut olmuştur. Bugün de Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır."

DOLAR NEDEN ARTTI?

-"Avrupa Merkez Bankasının hızlı bir parasal genişleme kararı alması, ABD dolarının değer kazanmasına neden olmuş ve bu durum tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de finansal piyasalarda dalgalanmalara neden olmuştur. Bu süreçte, Türk lirasının değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelere göre bir miktar daha fazla olmuştur."

-"Bankacılık kesimimiz bu tip şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumumuz, 2002 yılından beri etkin denetim ve gözetimiyle bankacılık kesimimizi sağlıklı bir yapıya kavuşturmuştur. Sermaye Piyasası Kurulumuz, yeni yasal çerçevesinde sermaye piyasalarını geliştirmek için yoğun bir çaba göstermekte, etkin düzenleme ve denetleme çalışmalarıyla uluslararası piyasalara güven vermektedir."