Bakan Tüzmen, "Herkes bundan sonra çalışmalarında dikkate alacağı en önemli şey kur, TL-dolar paritesi" dedi.
Abone olDoların 1,65-1,66 noktasına geldiğine işaret eden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Yeni bir denge var. Bu dengeye herkes kendisini alıştırmalı. Herkes bundan sonra çalışmalarında dikkate alacağı en önemli şey kur, TL-dolar paritesi" dedi.
Kalabalık bir iş adamı heyetiyle Mısır'a giden Tüzmen, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tüzmen, bir soru üzerine, doların artık 1,65-1,66 noktasına geldiğini, kurda yeni bir denge oluştuğunu kaydetti. Bu dengeye herkesin kendisini alıştırması gerektiğini bildiren Tüzmen, şunları söyledi:
"Yeni bir denge var. Herkes bundan sonra çalışmalarında dikkate alacağı en önemli şey kur, TL-dolar paritesi Bu denge fiyatını herkes bundan sonra, çalışmaları içinde dikkate alarak yapacağı en önemli şey kur-TL-dolar paritesi. Herkes bu yeni dengeyi ciddi bir şekilde takibe almak zorunda. Tabii gönül isterdi ki 2003-2004 yıllarında olsun. Biz çok söyledik. Arkadaşlarımız yaptığı hesaplara göre biz o zaman böyle bir dengeyi tutturabilmiş olsaydık cari işlemler fazlası veriyorduk. Dış ticaret açığı da 4 milyar dolara düşüyordu. Şimdi 70 milyar dolar olarak bahsedilen açıklar 4 milyar dolara düşer, cari işlemler fazlası da veren bir ülke olarak yolumuza çok daha iyi şekilde bakardık.
Diğer açıdan borç yükü de gitgide artıyor. Önümüzdeki dönem yaptığımız çalışmalarla ihracatçımız, turizmcimiz bu şekilde artık kar edebilir bir noktaya geleceği için, ağır ağır rekabet avantajını kazanacaktır. Önümüzdeki dönemde dünyadaki krizin de artık ortadan kalktığı 2010-2011 yılına doğru rekabet avantajını da arkamıza alarak çok daha iyi noktalara getirebileceğimize inanıyorum."
Faiz indirimini değerlendirdi: Önemli olan zamanlama
Merkez Bankasının faiz indirimiyle ilgili kararını değerlendirirken de kendilerinin çok daha önceden faiz indirimiyle ilgili açıklamalar yaptıklarını bildiren Tüzmen, şöyle devam etti:
"Önemli olan zamanlamadır. Bazı şeyler zamanında yapıldığında çok iyi tesir gösterir. Burada mesela bugüne geldiğimiz noktadaki rakamlarla avantajımız artacaktı. Bu kadar fazla ithalat yapmayacaktık. İthalat baskısı altında bu kadar yaşamayacaktık. Bunun çok ciddi bir etkisi oldu. Bence bu dönemde bu bir ders olarak herkesin öğrenmesi gereken bir bölüm oldu. Faiz indiriminin piyasalara etkisi çok müspet olmuştur. Yani önemli olan artık zamanlamasını çok iyi ayarlayıp bunları yapabilmek. Çünkü geçmişte de önemli ders alındığını söylüyoruz. Geçirdiğimiz 6 sene içinde inişler çıkışlar yaşadığımız için, herkes burada neyin faiz artış oranlarında etkisi olduğunu, döviz kurunun ihracatı nasıl aşağı doğru çektiğini, baskısının nasıl fazlalaştırdığını çok iyi bir şekilde öğrendi. Yani rekabet avantajını sağlayabilecek bir ortama gelmek önemliydi."