BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Dolardaki oyuna dikkat!

Dünyada dolar düşerken Türkiye'de mütemadiyen yükseliyor. Yatırımcılar bu oyuna dikkat etsinler. Dolar bakın neden yükseliyor?

Abone ol

Yabancılar Merkez Bankası'nı faiz artırımına zorlamak için bono satıp döviz alıyor. Bu da doların fiyatını yükseltiyor.

DÜNYADA DOLAR DÜŞÜYOR, TÜRKİYE'DE ARTIYOR

Türkiye piyasaları uluslararası piyasalardaki olumlu havaya rağmen dün çalkantılı bir gün geçirdi. Dünya durgunken yabancı satışıyla Türkiye'de döviz ve faizin yükselmesi dikkat çekti. Dünyada dolar Euro karşısında değer yitirirken Türkiye'de 1.32 YTL'yi aştı. Faiz yüzde 18,75'i gördü.

YABANCILARIN FAİZ OYUNU

İşte bu tablo piyasalarda "Yabancı yatırımcılar bugünkü toplantı öncesinde Merkez Bankası'nı faiz artırımına zorlamak için bono satıp döviz alıyor" yorumlarına neden oldu.

En yüklü bono satışını yapan 4 yabancı kurumun aynı gün yayınladığı raporlarda "Merkez faizi artırmalı" tavsiyesinde bulunmaları da tepki çekti.

Nitekim geçen hafta kriz ortamında para çıkışını engellemek için İzlanda faizini yüzde 15.50'ye, Güney Afrika da yüzde 11.50'ye yükseltmişti.

Dünkü yangını söndürmek için yerli büyük bankalar devreye girdi. Bonoda satışları yerliler karşılarken dövizin daha fazla yükselmesine engel olundu.

Kaynak: Sabah