Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında konuştu.
Abone olBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan MÜSİAD Başkanlar Kurulu'nda yaptığı konuşmada Merkez Bankasının görevinini nihai borç verici olduğunu ve yangın küçükken yangını söndürmekle görevli olduğunu vurguladı.
Son günlerde Merkez Bankası'nın müdahaleleriyle gündeme oturan dolar fiyatları hakkında da konuşan Babacan, "Döviz çıkışı yok" dedi.
Avrupa'daki gelişmeleri dikkate almamız gerektiğini söyleyen Babacan, "Dünyadan kopuk ayrı bir ülke değiliz. En büyük 16. ekonomiyiz, dünyanın finans sistemi açısından da kritik öneme sahip ilk ekonomiler arasındayız" dedi.
Babacan, dışarıda olup bitene dikkat ederek işlerimizi uyarlamamız gerektiğine dikkat çekerek ABD'nin 2012'de uygulanacak ekonomi politikalarının belli olmadığını da belirtti.
MERKEZ BANKALARI NİHAİ BORÇ VERİCİ
Babacan, "Merkez bankaları yangın daha küçükken söndürmekle görevlidir. Merkez Bankalarının görevi nihai borç verici olmaktır" dedi.
MERKEZ BANKASI BASSIN PARAYI BİZ İZLEYELİM OLMAZ!
Babacan, 2012 için en büyük belirsizlik kaynağı ekonomi için "Avrupa" olduğunu söyleyen Babacan, ortak politikalar konusunda gerçek bir ortaklık anlayışı tesis edilebilirse işlerin toparlanabileceğini belirtti. Merkez bankası bassın parayı bizde izleyelim bakalım nereye gidecez diye bakarlarsa bu dünya ekonomisi için olumsuz bir tabloyu beraberinde getirir dedi.
YÜZDE 7.5'İN ÜZERİNDE BÜYÜME RAKAMI BEKLENİYOR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2011 yılının yüzde 7,5'in üzerinde bir büyüme rakamıyla kapatılacağını söyledi.
Babacan, bu yıl büyüme hızının biraz düşmesini beklediklerini ve yüzde 4'lük büyüme tahmininin bulunduğunu söyledi. Bu yüzde 4'lük tahminin Avrupa'da işlerin daha kötüye gitmeyeceği varsayımıyla yapılan bir tahmin olduğunu ve Avrupa'da işlerin daha iyiye gitmesi durumunda yüzde 4'lük büyümenin yukarı gidebileceğini belirten Babacan, Avrupa'da beklentilerin daha kötüye gitmesi durumunda bu yüzde 4'lük büyüme rakamının aşağı yönlü revize edilebileceğini kaydetti.
Babacan, bazılarının büyüme rakamının yüzde 7,5, 8'den, yüzde 4'e düşmesinin daralma anlamına geleceğini, ekonominin daha kötüye gideceğini söylediğini kaydederek, büyümenin her sene bir önceki senenin üzerine katılan rakamı ifade ettiğini belirtti.
Babacan, 2012 yılı için yüzde 4'lük büyümenin, 2012 yılının, en az 2011 yılı kadar iyi olması, hatta 2011'in üzerine daha da bir şeyler eklenilen bir yıl olması anlamına geleceğini söyledi.
ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞ GEÇİCİ!
Başbakan Yardımcısı Babacan, enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu ve bir süre sonra normale döneceğini bildirdi.
Ali Babacan, enflasyonda geçen senenin oldukça yüksek sayılabilecek, yüzde 10.45 gibi bir rakamla kapatıldığını söyledi.
Babacan, bunun para politikalarıyla fazla bir bağlantısı olmadığını belirterek, ''Bunda kurdaki gelişmeler, enerji fiyatlarındaki artış, bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerine getirilen ithalatta alınan vergiler, sigaraya gelen fiyat artışı bütün bunlar perakende fiyat artışlarını beraberinde getirdi ve enflasyon bir miktar yükseldi'' dedi.
"İHRACATA KURDAN YARDIM BU KADAR, DAHA FAZLASI BEKLENMEMELİ"
Babacan, MÜSİAD'taki konuşmasında bugünkü ihracat düzeyinin, kurun hakettiği ihracat niteliğinde olmadığını belirterek "İhracata kurdan yardım bu kadar, daha fazlası beklenmemeli" dedi.
DÖVİZ ÇIKIŞI YOK!"
Babacan, Türkiye'den ciddi sermaye çıkışı söz konusu olmadığını ifade ederek "Merkez Bankası'nın sattığı döviz yine Türkiye'de!" dedi.
Babacan, "Merkez Bankası'nın temel önceliği fiyat istikrarı, enflasyonla mücadeledir" diyeek bu noktaya dikkat çekti.
KREDİ HACMİ BÜYÜRSE CARİ AÇIK BÜYÜR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu sene kredi hacmindeki artışın geçen seneye göre daha az olacağını bildirdi. Babacan, 2011 yılının kur etkisinden arındırıldığında, yüzde 25 kredi hacmi büyümesiyle tamamlanacağını kaydetti.