Dokunulmazlıklar ve seçim barajı
İçişleri Bakanı Atalay "sürprizler var" dese de, ne muhalefet kanadı ne de biz o paketin içinde ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Beklentilerimiz fazla! Açıkçası beklentilerimizin giderilmesine izin verilecek mi çok emin değilim.
Hoş, henüz o paketin içinde neler olduğunu bilmiyoruz ama muhalefet ile iktidar arasındaki horoz dövüşü, yapılacak her türlü çalışmayı, güme götürecek gibi geliyor bana.
İşin özü şudur; iş başındaki iktidar iyi şeyler yapsa da, muhalefet ayak sürtüyor, yapılacakların önüne geçiyor.
Örnek ortada.
Muhalefetin yaptıkları, yapacaklarının teminatıdır!
Tabii iktidarın da yaptığı çok sayıda hata var.
Göstermelik işbirliği denemeleri, sonra da "ben bildiğimi yaparım" kibri, Türkiye'ye çok şey kaybettirdi bugüne kadar. Artık, insanlar "Yeter" diyebiliyor, iş başındaki iktidarın Türkiye'nin normalleşmesi için son bulmasını isteyebiliyor.
Peki açılacak ya da açılması planlanan paketin içinde neler var, neler olmalı?
İçişleri Bakanı Atalay "sürprizler var" dese de, ne muhalefet kanadı ne de biz o paketin içinde ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Beklentilerimiz fazla! Açıkçası beklentilerimizin giderilmesine izin verilecek mi o konuda da çok emin değilim.
Dokunulmazlıklar mesela.
Yüzlerce milletvekili dokunulmazlıklar zırhına bürünmüş, istediği gibi at koşturuyor. İktidara karşı muhalefetin elindeki en önemli koz bu. Başbakan ve ekibi sağlıklı bir anayasa paketi ile çıkacaksa karşımıza, önceliği dokunulmazlıklara vermeli. Aksi takdirde geçmişte olduğu gibi, gelecekte de, dokunulmazlıklar meselesi hep iktidarın ve Erdoğan'ın yakasında olacak.
Bir başka önemli konu, seçim barajı.
Yüzde 5'e indirilebilecek mi seçim barajı?
Küçük partiler seçim barajının indirilmesinden yana. İktidar ve tuzu kuru muhalefet partileri bu konuda somut bir adım atmıyor.
Rahatlarının bozulmasını istemiyorlar çünkü.
Ya da korkuyorlar.
Oysa korkunun ecele faydası yok!
AB yolunda hızlı adımlarla ilerleyeceksek, AB kriterlerine uymamız gerekiyor. AB'nin hiçbir ülkesinde seçim barajı bu kadar yüksek değil. Bırakın yüzde 10 barajı, bir çok ülkede baraj bile yok.
Ama Türkiye'deki kriter, yüzde 10'luk barajla BDP'nin önüne geçmek, ya da Kürt halkının iradesine ipotek koymak. Değişen bir şey olsa gam yemeyeceğim, adamlar bağımsız giriyorlar seçime, Meclis'te grup kurabiliyorlar.
O halde niye bu yüksek baraj?
Özeti şu; Anayasa değişikliği Türkiye'nin arzuladığı bir değişiklik. Yeter ki, muhalefet ile iktidar arasında kaynamasın veya büyük partilerin çıkarları doğrultusunda çıkmasın. Unutulmamalı bu değişiklikler hepimize lazım. Bugün olmasa yarın!