Meclis'te bugün milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması görüşülüyor. Dokunulmazlık dosyalarına geçilmeden önce HDP son dakika bir karar alarak Ekonomi Bakanı Elitaş ile ilgili verdiği gensoru önerisini geri çekti.
Abone olTBMM'de milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa teklifi görüşmeleri öncesi son dakika bir gelişme yaşandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile ilgili verdiği gensoru önerisini geri çekti.
Meclis, 12 Mayıs Perşembe günü teklifi görüşmek için toplanmıştı. Ancak AK Parti vekillerinin bir kısmı Genel Kurul'a gelmedi. TBMM Genel Kurulu'nun toplanabilmesi için yeter sayı olan 184 milletvekili olmadığı için kapandı. Genel Kurul'da 183 kişi vardı.
AK PARTİ'DEN VEKİLLERİNE ÇAĞRI
AK Parti TBMM Grup Başkanlığı, partili milletvekillerine yaptığı duyuruda, milletvekillerinin programlarını mazeretsiz Genel Kurulda olacak şekilde yapmalarını istedi.
HDP'LİLER KOMİSYONU TERK ETMİŞTİ
HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına dair görüşmeler ise bugün günü yapılacaktı.
Anayasa Komisyonu Anayasa'da Milletvekili Dokunulmazlığını düzenleyen 83. Madde'nin değişmesi için AK Parti'nin verdiği değişiklik teklifini görüşürken kavga çıkmıştı. Komisyon 3 Mayıs günü teklifi geçirirken HDP'li üyeler komisyonu terketmişti.
129 VEKİLİN DOSYASI BULUNUYOR
Yasa değişikliği Genel Kurul'dan geçtikten sonra 129 milletvekilinin dosyaları, ilgili il ve ilçelerdeki savcı ve yargıçlara gönderilecek. Milletvekilleri sorgulanacak, mahkemeye sevk edilecek; tutuklu veya tutuksuz yargılanacaklar.
HDP'nin 354, CHP'nin 179, AK Parti'nin 46, MHP'nin 17 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bağımsız milletvekillerine ait dosya sayısı ise 5.
Hakkında fezleke düzenlenen milletvekillerinin partilere dağılımı da şöyle: CHP 51, HDP 49, AKP 27, MHP 7 ve bağımsız 1.