BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Dokuma sanatından örnekler

Gül Bolulu‘nun dokuma sanatı ürünlerinin sergisi Bursa Tayyare Kültür Merkezi'nde.

Abone ol

Ülkemizi dokuma konusunda temsil edebilecek bir kaç kişiden birisi olan sanatcımız Gül Bolulu, yeryüzünde düşünen herkesi hedefleyen yeni bir konu ile yine bir ilke imzasını atmaya hazırlanıyor.

Sanatçımız Gül Bolulu‘nun el emeği göz nuru ile tamamen doğaçlama ürettiği eserleri bu defa suların altına iniyor ve derinlerde bıraktığımız yada derinlerde yaşadığımız kimliklerimizi arıyor. Tasarladığı her bir eserini tezgahına oturduğu an renklerle buluşturup, gözleri ve ellerinin dansı ile dokuyan Gül Bolulu, her attığı ilmekle yalnızlığı daha derine bağlıyor, dosluğu ise ışığa salıyor.

Bu sergi ise çok özel onun için...İstekleri olduğu için mutlu, çalışmalarının ana teması “deniz dibi”... İçinde hissettiği, anlatmak istediği, iki yıldır beraber yaşadığı hayellerini döktüğü eserlerine ev sahiplği yapan YEREBATAN SARNICI ile başlayıp, TEPE NAUTILUS’ dan sonra, şimdi ki yer BURSA’da TAYYARE KÜLTÜR MERKEZİ...

İsterseniz bir de “deniz dibi” in içerdiği anlamı Bolulu’nun ağzından öğrenelim:
“Hep güvende olmak isteriz. Oysa başarmak için risk almak gerekir. Kaybetme ihtimaline rağmen, kazanma amacıyla yola çıkılır... Ve her amaçta “umut” olmalıdır. Benim için umut kazanmanın beslendiği masmavi sulardır. Bazen en derinde dinlenmek, güç toplamak ve daha güçlü olarak yüzeye çıkmak gerekir.

Zaman zaman nerde olduğumu, zaman zaman nereye gitmek istediğimi sordum kendime... Yanıtım hep koyu mavi derinliklerde ki dip oldu! En güzel anılarım, en güzel hayellerim beni “dip” le doyurdu... Derin mavi dip, yeri geldi yalnızlığımı, yeri geldi olgunluğumu gösterdi bana. Ve bu gün dip, en sevdiğimin adı, en güçlü halimin tasviri oldu...

Dibe her inişimizde yeni bilgiler edinerek, gözlemler yaparak, biraz daha büyüyerek yukarı çıkarız...

Bu düşüncelerden yola çıkarak yaptığım tasarımlarda hep bir huzur ve umut var. Kullandığım iplerle denizin altındaki o güzel dünyanın renklerine ulaşmak istedim. Yosunlarıyla, balıklarıyla, dinginliğiyle, keşfetmenin tadına varmak istedim...

En büyük isteğim bu sergiyi başka şehirlere ve ülkelere götürebilmek, ulaşabileceğim her kalpte bir iz bırakmak...”

GÜL BOLULU KİMDİR?

1988 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Ana Sanat Dalından mezun olan Gül Bolulu, uzun yıllar tekstil firmalarında çalıştı. 1998 yılında Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil-dokuma bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Üniversite yıllarında,doğal boyamacılığı ve halı tekniklerini araştırmak için Çanakkale-Ayvacık yöresinde ki köylerde stajını yaptı.Çıktığı fotoğraf gezilerinde Türkiye’nin Karadeniz, Ege,Güneydoğu Anadolu,Akdeniz bölgelerindeki halı, kilim dokumalarını inceledi.

1990’dan bu yana, kilim tekniği ile oluşturduğu sanatsal tekstil çalışmaları, sanatçının fotoğraf ve resim bilgisinin birikimini yansıtmaktadır. Doğada ki her türlü estetik doku; ağaçlar, kayalar, mantarlar ve böceklerdeki dokular,deniz ve denizaltı tasarımlarının esin kaynağı olmuştur.15 kişisel ,10 karma sergiye katılan Gül Bolulu şuanda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Ana Sanat Dalında Öğretim Görevlisi ve kendi atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

SERGİLERİ:

1990 Yıldız Palas Antika Fuarı – İSTANBUL
1996 A&B Tanıtım Çarşı Mağzaları Sergisi –İSTANBUL
1997 Heime Textil Fuarı – ALMANYA
1998 CNR Mobilya ve Aksesuar Fuarı – İSTANBUL
1999 CNR Mobilya ve Aksesuar Fuarı – İSTANBUL
1999 FM Hediyelik Eşya Fuarı – İSTANBUL
2000 Çelik Yapı Semineri Sergisi – ANKARA
2001 Yıldız Sarayı Evlilik Fuarı- İSTANBUL
2001 Büyük Klup Sergi Salonu – İSTANBUL
2001 Çelik Yapı Fuarı Sergi Salonu – İSTANBUL
2001 “Türkan Şoray” Karşıt Sanat Galerisi – İSTANBUL
2001 Marmara Ün. “Öğretim Görevlileri” Sergisi – İSTANBUL
2002 Birmot sergisi- İSTANBUL
2004 “Kırmızı “ sergisi- Karşı Sanat (karma ) –İSTANBUL
2004 Eflatun Sanat Kampı Uluslar Arası Karma Sergi –KAŞ
2004 Sanat Fuarı –İSTANBUL
2004 CNR Promosyon Fuarı –Kare Standı –İSTANBUL
2004 INTERNATIONAL conference & exhibition- KORE
2005 “ DİP” sergisi Yerebatan Sarnıcı–İSTANBUL
2005 ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÜYELERİ sergisi-İSTANBUL
2005 “Tekstilde Yeni Vizyonlar” Uluslararası Tekstil Sanat Sergisi-
2005 “EKİM GEÇİDİ” Karma Sergi GALERİ X -İSTANBUL
2005 “EKİM GEÇİDİ” Karma Sergi Mersin Üniversitesi –MERSİN
2005 İ.T.Ü DENİZCİLİK FAKÜLTESİ“Dokunan Deniz”-İSTANBUL
2006 TEPE NAUTILUS “Seyir Defteri”İSTANBUL

IŞIK GENÇOĞLU