BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,64
ALTIN 2.956,47
HABER /  GÜNCEL

Doktorların canlarını koruma taktikleri!

Doktor adaylarına yönelik şiddetten korunma taktikleri fakültelerde ders oldu...

Abone ol

Doktor şiddete karşı kendi önlemini kendi alıyor. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 'şiddet' ders konusu oldu. Doktor adaylarına taktiklerden biri 'hasta sizi ısırırsa burnunu sıkın'

Sağlık çalışanları hasta ve hasta yakını şiddetine karşı seslerini yetkililere duyuramayınca farklı korunma yöntemleri geliştirdi. 'Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet: Risk Faktörleri, Etkileri, Değerlendirilmesi ve Önlenmesi' başlıklı çalışmaya imza atan Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Bilge Annagür, Tıp Fakültesi 5. ve 6. sınıf öğrencisi ve aynı zamanda stajyer doktor adaylarına 'İletişim Teknikleri' isimli derste şiddetten korunma taktiklerini anlatıyor.

İŞTE O TAKTİKLER
can kurtarmak hayaliyle tıp fakültesine giren gençlerin canlarını kurtaracak o taktikler şöyle:

- Saldırganla göz göze gelmeyin. Saldırganla en az bir kol uzunluğu kadar güvenlik mesafeniz olsun, ani bir hamle ile size vuramasın.

- Hasta sizden ısrarla uzaklaşıyorsa ısrarcı olmayın onun istediği yerde durun.

- Eğer gerekiyorsa hastadan korkmuş gibi görünün. Saldırganlaşma eğilimi gördüğünüzde yardım isteyin. Herhangi bir tehlike anında kaçmak için kapıya yakın durun.

- Güvenlik personelinden hastanın üzerini aramasını ve silah varsa uzaklaştırmasını isteyin. Güvenlik personelini oda içinde veya hemen kapı önünde bekletin. Mümkünse iki çıkışı olan bir oda kullanın.

- Odada hastanın saldırı aracı olarak kullanabileceği alet veya nesneleri (bisturi, makas, keskin nesneler, sıcak içecek, kişisel ürünler vs.) bulundurmayın.

- Boğmak amacıyla boğazınızı sıkarsa çenenizi kullanın.

- Eğer sizi ısırırsa elinizle burnunu sıkın, nefes almak için ağzını açmak zorunda kalır.

- Silahlı tehdit varsa, korkunuzu belli etmemeye çalışın. Asla tartışmayın.

- Başarılı olacağınızdan emin değilseniz koşarak kaçmayın. Mümkün olduğu kadar yumuşak ve alttan alarak yatıştırıcı konuşun. İnsani bir ilişki kurmaya çalışın.

NE YAPALIM İŞ BAŞA DÜŞTÜ
Öğrencilerine hasta ve yakınlarının şiddetinden korunma yöntemlerini anlatan Yard. Doç. Dr. Bilge Annagür AKŞAM'a yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: Gerekli tedbirler alınmayınca iş başa düşüyor. Tıp eğitiminde hasta-hekim ilişkisi konusunda verilen eğitim yetersiz. Madem ülkemizde böyle bir gerçek var, o zaman geleceğin doktorlarını buna hazırlamak zorundayız. Derste bu bilgileri verirken öğrencilerin farklı tepkiler verdiğini söyleyen Dr. Annagür, 'Hayat kurtarmak hayaliyle girdikleri üniversitede, kendilerini de korumak ve kurtarmak zorunda oldukları gerçeğiyle yüzleşince hayal kırıklığına uğruyorlar. Ama işin başındayken bu gerçeği bilmeleri ileride sorunlarla başa çıkma kabiliyetlerini arttıracak.' dedi.

1 ayda 10 vaka
11 MAYIS: İstanbul'da Ertan Ü., Dr. Berk Onuk'a bıçakla saldırdı.
10 MAYIS: Tokat'ta Dr. Cengiz Çepoğlu, hastasının babası A.G.A.'nın saldırısına uğradı.
9 MAYIS: Adana'da acil tıp teknisyeni Emine Ö. (30) sedyedeki hastanın şiddetine maruz kaldı.
7 MAYIS: Batman'da iki hasta yakını Dr. Abdullah Ç.'yi darp etti.
28 NISAN: Erzurum'da 3 kardeş Dr. Cemil Kürkçü'ye saldırdı.
24 NiSAN: İzmir'deki iki kişi Dr. İlkem Arkun'u dövdü.
20 NiSAN: İstanbul'da hasta yakınları 'ambulans geç geldi' deyip üç acil servis görevlisini yaraladı.
19 NiSAN: İstanbul'da Dr. Alper Toker darp edildi. Aynı gün Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir milletvekili, Dr. Oğuz Eroğlu'na saldırdı.
17 NiSAN: Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan, hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldü.