BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Doktorlara sezaryen cezası

Gerekli olmadığı halde sezaryen yapan doktora da ceza geliyor.

Abone ol

Türkiye'de sezaryen oranlarının yüzde 40'lara çıkması Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı, herhangi bir sorun olmadığı halde sezaryen yaptıran hekimlere ceza vermeye hazırlanırken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da özel ve devlet hastanelerinde normal doğum ile sezaryeni ayırmayarak eşit ödeme yapacak.

SEZARYEN RİSK GETİRİYOR

Hekimlerin puanlama sistemi de buna göre değişecek. Normal doğum yapan hekimler, puanlama sisteminden daha karlı çıkacak ve daha çok kazanacak. Endikasyon ya da acil bir durum gerektirmediği halde sezaryeni tercih eden doktora da 'normal doğum yaptırmayı öğrenememiş' denecek ve 3 ay süreyle eğitime alınacak. Eğitime alınan hekime aynı zamanda ceza sistemi de uygulanacak. Anne adaylarının da acı çekmemek adına sezaryene yönelmeleri engellenmeye çalışılacak. Doğum değil, cerrahi müdahale olarak adlandırılan sezaryen, anne adayının ve bebeğin de risk almasına sebep oluyor.

BAKAN AKDAĞ'DAN UYARI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yüzde 40'ların üzerindeki bir oranı kabullenemeyeceklerini belirtti ve hekimlerin sezaryene yönelmelerinin gerekçelerinin yeni ceza kanunundan dolayı olduğunu söyledi. "Endikasyonu yokken sezaryen yapılmışsa ceza uygulanır" diyen Akdağ, ödemelerin eşitlenmesinin de bundan dolayı olacağını vurguladı. Bugün sezaryene 670 YTL ödeme yapılırken, normal doğuma ise 270 YTL lira ödeme yapılıyor.