BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,53
ALTIN 3.024,44
HABER /  GÜNCEL

Doktorlara internetten takip

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki tüm doktorların bilgisayar ortamında envanterini çıkardı.

Abone ol

 ‘Doktor Bilgi Bankası’ adı verilen veri tabanı, e-sağlık ve elektronik reçete projelerinin de altyapısını oluşturacak.

İnternet üzerinden çalışacak sistemde her hekimin kaç hastaya baktığı, hangi teşhisleri koyduğu ve ne kadar ilaç yazdığı anında görülebilecek. Sistem ilaç ve tıbbî malzeme harcamalarındaki yolsuzlukların önlenmesinde kullanılacak.

Sağlık Bakanlığı’nın yıllardır çalıştığı e-sağlık sisteminin dördüncü ayağı tamamlandı. Daha önce ilaçlar, hastalıklar ve sağlık kuruluşlarının veri tabanını çıkaran bakanlık, Türkiye’deki tüm doktorlarla ilgili bilgileri de ortak bir bilgisayar sistemine aktardı. Ülkedeki 100 bine yakın hekim tek tek kodlandı. Gerek kamuda, gerekse özel sektörde çalışan tüm hekimlere ilişkin detaylı veriler, hazırlanan özel bir bilgisayar programına girildi.

Çalışmayla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yard. Doç. Dr. İsmail Demirtaş, e-sağlık sisteminin Sağlık, Maliye ve Çalışma bakanlıkları ile sosyal güvenlik kurumları tarafından kontrol amaçlı kullanılacağını söyledi. Çalışma kapsamında ülkedeki tüm doktorları veri tabanına kaydettiklerini belirten Demirtaş, “Sistemimizde her doktor için hangi okullardan ne zaman mezun olduğu, uzmanlık alanı, diploma numarası gibi bilgiler bulunuyor. Bu sistem istatistik çıkarma, denetim, performans ölçümü gibi pek çok alanda önemli kolaylıklar sağlayacak.” dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan sorumlu müsteşar yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise doktor bilgi sistemiyle oluşturulan veri tabanının, hekimlerin imzası ve kaşesi yerine geçeceğini kaydetti. Elektronik reçete sistemine geçildiğinde doktorlara verilen kodların kullanılacağını dile getiren Aydın, “Böylece hangi doktorun hastasına ne teşhisi koyduğunu, hangi tedavi yöntemini kullandığını ve hangi ilaçları yazdığını bilgisayar ortamında anında görebileceğiz.” diye konuştu.

Sağlıkta, ilaç yazımı ve tıbbî malzeme alımları gibi konularda sık sık suistimal iddialarının gündeme geldiğini hatırlatan Aydın, "Sistem, bu tip standarttan sapan uygulamaları ve suistimalleri de rahatça tespit edebilme imkanı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu. İsmail Demirtaş da, Doktor Bilgi Bankası sistemiyle sağlıktaki kayıp kaçakların ve yolsuzlukların önüne geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

‘e-sağlık sisteminin altyapısını kuruyoruz’

Sabahattin Aydın, sağlıkta bilgi sistemi çerçevesinde daha önce ilaçlarla ilgili bir veri tabanı hazırladıklarına dikkat çekerek, “İlaç kodlamasıyla, sosyal güvenlik kurumlarının reçete provizyon sisteminin altyapısı oluşturuldu. Sistem halen başarıyla uygulanıyor. Daha önce çıkardığımız hastalık kodlamaları, sağlık tesislerinin kodlanması ve son olarak da doktorlarla ilgili veri tabanı bir bütün halinde e-sağlık sisteminin parçalarını oluşturacak.” şeklinde konuştu. Aydın, şimdiye kadar önemli mesafeler aldıklarını belirterek, e-sağlık sisteminin iki yıl içinde tümüyle kullanıma geçmesini amaçladıklarını sözlerine ekledi.

e-sağlık sisteminde tüm hastaların, sağlık kuruluşlarının, hekimlerin, hastalıkların, ilaçların ve tıbbî cihazların ayrı bir kod numarası olacak. Hastalar, hastane bilgisayarına vatandaşlık numaralarıyla kaydedilecek. Hekimin koyduğu tüm teşhisler, yazdığı ilaçlar, uyguladığı tedavi yöntemleri bilgisayar ortamında takip edilecek. Böylece sağlıkta kağıt kalemle kayıt dönemi bitecek.

Haber: Necip Çakır
Kaynak: