BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,72
ALTIN 2.958,22
HABER /  GÜNCEL

'Doktorlar için instagram' Avrupa'ya da geliyor

Sağlık çalışanlarının fotoğraf paylaşmalarını sağlayan bir uygulama bu yılın sonuna dek Batı Avrupa'da da kullanıma girecek. Uygulama, doktorların birbirleriyle ve tıp öğrencileriyle, hastalarına ilişkin fotoğrafları paylaşmaları amacıyla geliştirildi.

Abone ol

Sağlık çalışanlarının fotoğraf paylaşmalarını sağlayan bir uygulama bu yılın sonuna dek Batı Avrupa'da da kullanıma girecek.

Uygulama, doktorların birbirleriyle ve tıp öğrencileriyle, hastalarına ilişkin fotoğrafları paylaşmaları amacıyla geliştirildi. Şimdiye dek 150 binden fazla doktor karşılaştıkları vakalara ilişkin fotoğrafları, hastanın kimliğini gizleme koşuluyla paylaştı.

Ancak bazı uzmanlar hastanın mahremiyeti konusunda kaygılarını dile getiriyor.

Uygulamada hastaların yüzleri otomatik olarak karartılıyor ama, dövme gibi hastanın tanınmasına yol açabilecek unsurları kullanıcılnın kendisinin bulanıklaştırması ya da karartması gerekiyor.

Her fotoğraf veri tabanına eklenmeden önce moderatör tarafından gözden geçiriliyor.

Figure 1 adlı uygulamayı bulan Dr. Josh Landy, bu hizmetin herhangi bir hastanın özel sağlık bilgilerine erişim sağlamadığını kaydetti.

BBC'ye mülakat veren Dr. Landy, "Biz hiçbir kişisel tıbbi bilgi depolamıyoruz. Sır saklamanın en iyi yolu, ona sahip olmamaktır. Biz sağlık hizmeti sunan bir örgüt değiliz." dedi.

Ancak doktorlar bu uygulamayı kullanmaya başlamadan önce kendi kimliklerini ve görevlerini kaydettirmek zorunda. Doktorların ayrıca, bu uygulamayı kullanmalarına izin vermeleri için, işverenlerini ve hastalarını bilgirlendirmeleri tavsiye ediliyor.

Dr. Landy "Yasal olarak doktorun kimliğinin açıklanmasının, hastanın da kimliğini açığa çıkarma anlamına gelmediğini belirledik. Bununla birlikte kimi hastalıklar o derece ender görülüyor ki, bu vakalara ilişkin fotoğraflar yayımlanamaz. Bir kullanıcı buna benzer bir fotoğraf paylaşmak istedi ama Amerika'da bu hastalık sadece 6 kişide görüldüğü için, hastanın kimliği kolayca açığa çıkabilirdi." dedi.

Uygulamayı herkes indirebiliyor ancak sadece kimlikleri kanıtlanmış sağlık görevlilileri fotoğraf yükleyebiliyor veya yorum yapabiliyor.

"Sansasyonel görüntüleri reddediyoruz" diyen Dr. Landy, "bu platformdaki herşey eğitim amaçlı. Ama çok renkli görüntüler de mevcut. Doktorların hergün gördükleri türden. Ender olarak gördüğünüz bir dünyaya şeffaflık kazandırılıyor." diye ekliyor.

Figure 1, halen Kuzey Amerika, İngiltere ve İrlanda'da kullanılmakta. Geçen yıl bu uygulamaya 6 milyon dolar yatırım yapılmıştı.

UpToDate ve DynaMed gibi abonelik gerektiren başka dijital uygulamalar, klinik veri tabanı sağlama amacıyla, öteden beri sağlık çalışanlarınca kullanılmaktaydı.