Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Türkiye’nin 4 bin 500 doktora mezunu verdiğini belirterek, “Bunu 2019’a kadar kademeli ...
Abone olYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Türkiye’nin 4 bin 500 doktora mezunu verdiğini belirterek, “Bunu 2019’a kadar kademeli olarak 10 bine, 2025’e kadar da 15 bine çıkarmamız gerekiyor” dedi.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, İstanbul Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Uluslar ve Uluslararası Boyutlarıyla Doktora Eğitimi’ programına katıldı. Programda İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve çok sayıda akademisyen de hazır bulundu.
Programda konuşan Gökhan Çetinsaya, açık öğretimin yeterince geliştiğini ve yüz yüze eğitime önem verilmesi gerektiğini söyledi. Yüz yüze eğitimin gelişmesi için mevcut kadroların iki katılana çıkarılması gerektiğini kaydeden Çetinsaya, “Doktora mezunlarının sayısını da kademeli olarak üç katına çıkarmamız gerekiyor. Doktora sayılarını da Almanya’da 25 bin, İngiltere’de 17 bin, Brezilya’da 14 bin doktora mezunu verildiğini görüyoruz. Türkiye benzer ölçekteki ülkelerle kıyaslandığında oldukça mütevazi, 4 bin 500” dedi.
“DOKTORA MEZUN SAYISI, 2023 HEDEFLERİ İÇİN YETERLİ DEĞİL”
Türkiye’nin verdiği doktora mezunlarının sayısının 2023 hedefleri için yeterli olmadığını söyleyen Çetinsaya, “Bu ne bizim sistemimizi besleyecek durumda, ne de 2023 hedeflerimiz için yetebilecek bir sayı. Bunu 2019’a kadar kademeli olarak 10 bine, 2025’e kadar da 15 bine çıkarmamız gerekiyor. Hem niteliği hem niceliği arttıracak tedbirleri hep birlikte tartışmamız gerekiyor. Benim bu toplantıdan beklentim somut eylem planlarını ortaya koymaktır. Önemli olan tedavi ve çözüm yollarının nasıl ortaya çıkacağıdır. Burada açıkçası görev, Türkiye’de doktora alanında önde olan hem sayı, hem de mezun olarak önde olan ilk 20 -25 üniversiteye düştüğünü düşüyorum. Takım kaptanlığını yapmak çünkü bu konu birazda üniversitelerin talep etmesi gereken bir konu, İngiltere, Almanya ve Fransa’yla iş birliği içindeyiz. Bütün konuşmalarda ortak alan doktora oluyor” diye konuştu.
Gökhan Çetinsaya, doktora için teşvik edici projeler geliştirdiklerini kaydederek, “Teşvik edici politikalarımız olacak. Doktora adaylarını cezp edecek burs politikaları olacak. Bunlar üzerine akıl yürütmeliyiz. 60 bin öğrenci var ama 4 bin 500 mezun veriyoruz. Doktora sürelerini nasıl düzenleyebiliriz, doktora terklerini nasıl azaltabiliriz, verimliliği nasıl arttırabiliriz? Ortak doktoraları teşvik etmek gerektiğine hep inandım. Birbirine komşu üniversiteler arasında biz özel olarak teşvik ediyoruz. Aynı şekilde stratejik alanlarda yani doktorada eksikliği hissedilen alanlarda özel doktora programları düzenleyebiliriz” şeklinde konuştu.
(İHA)