BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  MAGAZİN

Doktor kontrolünde Eurovision

Doğulu’ya, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Yrd. Doç. Dr. İsmail Koçak ses sağlığı konusunda destek verecek.

Abone ol

Dünyada yeni bir konsept olan sahne hekimliğinden artık Türk sanatçıları da yararlanıyor. Bunun bir örneği de Kenan Doğulu.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Ses Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Koçak, Kenan Doğulu’yla Helsinki’ye giderek yarışma öncesi ve gecesi sanatçıya destek olacak. 6 aydır Kenan Doğulu’nun ses takibini yapan Dr. Koçak, şöyle konuştu:
“Helsinki’ye ses tellerini görüntülemeye yarayan, sesteki sorunları tespit eden yüksek teknoloji ürünü cihazlar, ses kalitesini arttıran ilaçları da götürüyorum. Yarışma öncesindeki bir hafta ve yarışma gecesi çok önemli. Kendisi tıbbi ve profesyonel anlamda ses takiplerini kurumumuzda yaptırmaktadır. Eurovizyon konusunda biz de severek çalışmayı ve destek olmayı planladık. Yaklaşık 6 aydır birlikte performansı ve sesi korumaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Yarışmaya çok az bir süre kaldı. Biz de hazırlıklarımızı bu heyecanlı ve zor güne göre sürdürüyoruz. Yarışmada ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum.”

SES ESTETİĞİ
Sahne hekimleri sanatçıların ses kayıtlarını arşivleyerek sestet oluşabilecek sorunları daha sonra ilaç, terapi ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edebiliyor. Ses estetiği ikiye ayrılıyor.

Birincisi direkt ses telleri üzerindeki doku katmanlarına uygulanıyor. Bu katmanların üzerindeki dokuyu koruyup yenilenmesini sağlayan teknikler ile ses üzerinde değişiklik yapılıyor.

İkinci teknik, gırtlak üzerinde yapılıyor. Kalınlaştırma ve inceltme işlemleri uygulanıyor. Sesin kalitesine yönelik ameliyatlar gerçekleştiriliyor. İki santimetrelik bir yapıya sahip ses tellerini tedavi etmek için mikrocerrahi uygulanıyor.

SESİN DÜŞMANLARI
Dr. İsmail Koçak, gürültülü ortamlarda konuşmanı, sesi kısıldığında konuşmaya devam etmenin sesin düşmanları olduğunu belirterek sese zarar veren faktörleri şöyle sıralıyor:
. Asitli yiyecekler
. İdrar söktürücü bitkisel çaylar
. Sigara
. Alkol
. Çay, çikolata, kola, kahve
. Portakal, mandalina, greyfurt, limon
. Yoğurt, ayran ve sütlü tatlılar
. Bulantı, kusma