BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Doktor ameliyata iftar molası verdi

Doktor Ali İhsan Dokucu, 3.5 yaşındaki kız çocuğunu ameliyat ederken iftar molası verdi

Abone ol

Doktor Ali İhsan Dokucu, 3.5 yaşındaki kız çocuğunu ameliyat ederken ezan okundu. Doktor hastasını bırakıp iftara katıldı. 20 dakika sonra da dönüp ameliyatı tamamladı.

11 Ekim Çarşamba günü Şişli Etfal Hastanesi'nde düzenlenen iftar yemeğine başhekim Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu, 3.5 yaşındaki Aslı Yeter'i ameliyat masasında bırakarak katıldı. Küçük kız 20 dakika süren iftar yemeği boyunca ameliyat masasında karnı açık halde anestezi altında bekledi. Doktor orucunu diğer mesai arkadaşlarıyla açıp, iftarını yaptıktan sonra ameliyathaneye dönüp operasyonu tamamladı. Aslı Yeter doğuştan meydana gelen bir anomali nedeniyle idrarını tutamıyordu. Son derece ender rastlanan bu hastalığı nedeniyle hayatı boyunca altı bezli yaşaması gerekecekti. Böbreklerinde bu nedenle bozulma meydana gelmişti. Yaşadıkları Tokat'ta daha önce ameliyat oldu, ancak sorunu çözülemedi. Küçük kız İstanbul'a Şişli Etfal Hastanesi'ne getirildi. Hastanenin Başhekimi aynı zamanda çocuk cerrahi doçenti olan Dr. Ali İhsan Dokucu Aslı'nın ameliyatını yapmaya karar verdi. Ameliyat sonunda karnında açılan bir delik yardımıyla idrarını boşaltabilecekti. Dicle Üniversitesi'nden Şişli Etfal'e geçen yıl atanan başhekimin bu konuda tecrübesi vardı. İhtisasını Paris Çocuk Hastanesi'nde yapmıştı, Boston Çocuk Hastanesi'nde eğitim görmüştü.

HASTA KARNI AÇIK BEKLEDİ
Ameliyat günü verildi. Ancak o sabah çıkan acil operasyonlar nedeniyle Aslı Yeter ameliyathaneye saat 11.30'da alınabildi. Ameliyat 12.00'de başladı. Minik kızın karın bölgesi baştan aşağı açıldı. Operasyon saatler sürdü. O gün hastanede tüm doktorlar için düzenlenen iftar vardı. Ezan saati geldiğinde Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu, elindeki neşteri bıraktı. Hastanın başında anestezi operatörü kaldı. Minik kazın karnı açıktı. Doç. Dr. Dokucu üst kattaki yemekhanede kurulan iftar sofrasında yerini aldı. Bu sırada minik kız ameliyat masasında karnı açık doktorun dönmesini bekliyordu. Yirmi dakika sonra Doç. Dr. Dokucu ameliyathaneye döndü. Ve operasyon saat 21.00'de bitti. Ancak o günden sonra tıp dünyasında bu tartışma alevlendi. Hastanın ameliyat masasında karnı açık halde iftara katılmak için bekletilebilir mi?

DİN ADAMLARI: KENDİ KARARI
Olaya din açısından değerlendiren Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı, "Elimdeki hassasiyeti kaybederim diye düşünürse, vicdanı ile karşı karşıyadır ve kararı kendisi verir" derken Prof. Dr. Bekir Karlığa da şunları söyledi: "Eğer kendine güveniyor ise tutabilir ama güvenmiyorsa da tutmayabilir. İlerde kaza yapabilir."

Tıp dünyası ne diyor?

Yangında bile böyle yapmadılar
Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu: (MÜ Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı) Ameliyatta susamak, acıkmak söz konusu olamaz. Geçtiğimiz aylarda Ankara'da hastanede çıkan yangında bile meslektaşlarımız canlarını tehlikeye atarak ameliyatları tamamladılar. Uzun ameliyatlarda ekip başı bir yerden sonra asistanlarına devredebilir. Sonra yeniden alıp operasyonu sonlandırır.

Hasta cerrahsız kalmamalı
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu (Memorial Organ Nakli Bölüm Başkanı): Ben hastayı cerrahsız bırakıp ameliyathaneden ayrılmam. Uzun ameliyatlarda doktor yorulabilir, ihtiyaçları olabilir o durumda yaptığı işi yapacak başka bir cerrahtan yardım istemesi gerekir. Bazen arkadaşlarım çıkmaya çalıştıklarında beni ararlar, ben de yardım için gerekirse mutlaka benimle aynı işi yapabilen başka bir cerrahtan yardım isterim.

Hasta anesteziste bırakılmaz
Prof. Dr. Cenk Büyükünal (Cerrahpaşa Tıp Çocuk Cerrahisi Öğretim Üyesi): Büyük ameliyatlar mutlaka 2-3 cerrah ile yapılır. 8-10 saat süren ameliyat boyunca cerrahların biyolojik ihtiyaçları olabilir. Susuzluk çeker, tuvalet ihtiyacı olabilir. Bu durumda cerrahın biri ihtiyaç gidermek için dışarı çıktığında diğeri devam eder. Hasta yalnız başına anestezistle bırakılmaz, ameliyatı sürdürecek biri olmalıdır.

Kaynak :