BIST 9.620
DOLAR 34,65
EURO 36,46
ALTIN 2.929,97
HABER /  GÜNCEL

Doğu'ya hizmet zorunlu hale geldi

Son zamanlarda gündeme gelen "Doktorlara zorunlu hizmet yasası", TBMM'de kabul edildi. Yasa, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki vatandaşlara yarayacak.

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Devlet hizmeti yükümlülüğü'' getiren yasa teklifi ile zorunlu hizmeti kaldıran uygulamadan tamamen geri dönülmediğini bildirerek, ''Burada da teşvik etmeyi ve kolaylaştırmayı esas alıyoruz'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün doktorlara ''Devlet hizmeti yükümlülüğü'' getirilmesine ilişkin yasa teklifinin maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Sağlık Bakanı Akdağ, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, siyasetçilerin asıl görevinin halkın ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirterek, ''Aslolan bağcı dövmek değil üzüm yemek, vatandaşın üzüm yemesini kolaylaştırmak olmalıdır'' dedi. İki yıl önce çıkartılan ve zorunlu hizmeti kaldıran yasanın temelinde ihtiyaç duyulan bölgelere ''Gönüllülük ve teşvik'' esasına dayanarak sağlık personeli sevketmenin bulunduğunu bildiren Akdağ, şunları söyledi:

''Bu iki sene içinde yaklaşık 20 bine yakın pozisyon oluştu. 16 bini dolduruldu, özellikle Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere diğer bölgelerimizdeki merkezden uzak yerlere gönüllük esasına dayalı olarak sağlık personeli sevketmiş olduk. Yüzde 85-90 oranında açtığımız kadroları doldurduk, gayet iyi ücretler ödüyoruz. Sağlık personelinin olabildiğince mutlu şekilde vatandaşa hizmet etmesini önemsiyoruz. Çünkü vereceği hizmete bu yansıyacak.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bugün 2 yıl öncesine göre daha fazla hekim sayısına sahibiz. Ancak aradaki açık o kadar yüksekti ki sayıyı arttırmış olmamıza rağmen açıkla karşı karşıyayız. Uzman hekimler için bin 81 pozisyon oluşturduk, yalnızca 171'ini hekimlerimiz tercih edip gittiler. Pratisyen hekimler için 3 bin 524 pozisyon oluşturduk. 2 bin 66'sı doldu. Özellikle uzman kadrolarda arzuladığımız sayıya ulaşamadık.''

Pratisyen hekimlere ortalama 3 milyar, uzman hekimlere 6 milyar 500 milyon maaş ödediklerini bildiren Akdağ, bu rakamın bazı bölgelerde uzman hekimler için 9 milyara kadar çıktığını söyledi.

Akdağ, Türkiye'nin tüm bölgelerindeki insanların devletten hizmet beklediğini belirterek, ''Bu Meclis'in birinci derecede görevi de bunu sağlamaktır. Bu rakamlara rağmen hekimlerimiz bu bölgelerde istediğimiz ölçüde istihdam edilemedi'' dedi.

-BASAMAKLI SİSTEM-

''Devlet hizmeti yükümlülüğü'' getiren yasa teklifi ile zorunlu hizmeti kaldıran uygulamadan tamamen geri dönülmediğini bildiren Akdağ, ''Sözleşmeli yasa yürürlükte, eleman istihdamına devam edeceğiz. Burada da teşvik etmeyi ve kolaylaştırmayı esas alıyoruz'' diye konuştu. Akdağ, daha önce bütün hekimler için aynı sürelerde hizmet yükümlülüğü bulunduğuna dikkati çekerek, şimdi çalışılan bölgeye göre 200-500 gün arasında değişen basamaklı sistem önerdiklerini bildirdi. ''Mahrumiyet bölgelerinde'' hala sözleşmeli çalışma ve yüksek ücret alma olanağı bulunduğunu belirten Akdağ, ''Dolayısıyla bu yasanın ruhu, mantığı bir önceki yasa ile farklılık arzetmektedir. Yine bir teşvik edilmişlik, kolaylaştırmışlık söz konusu'' dedi.

-''KISA VADEDE ÇÖZÜM...''-

Kısa vadede sorunu bu yöntemlerle çözmeye çalıştıklarını kaydeden Akdağ, uzun vadeli çözümün hekim sayısını arttırmakla sağlanabileceğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Bölgesine aldığı 52 ülke arasında Türkiye'nin, Kırgızistan, Ermenistan,
Arnavutluk ve Polonya'nın ardından son sırada olduğunu bildiren Akdağ,''Hekim arzı ihtiyaçlarımıza yetmiyor. Eleman temininde güçlük çektiğimiz yerlerde hekim sayısı azalmadı, arttı, ama arzu ettiğimiz sayıya gelmedi. Hekimler kamuda çalışmayı arzu etmiyor'' diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde Sağlık Bakanlığı'nın atamalarında ''Tavassut ve torpil dönemi''nin tarihe karıştığını ifade eden Akdağ, personeli kura yöntemiyle şeffaf şekilde ihtiyaç bölgelerine atadıklarını söyledi.

''Daima ileriye bakıyoruz'' diyen Akdağ, hiçbir şekilde geriye dönüşün sözkonusu olmadığını sözlerine ekledi.

-''GERİYE DÖNÜLÜYOR''-

CHP Muğla Milletvekili Ali Aslan, grubu adına teklif üzerinde yaptığı konuşmada, iki yıl önce zorunlu hizmeti kaldıran düzenlemeyi desteklediklerini, bu teklif ile geriye dönüldüğünü söyledi. Aslan, sağlık alanındaki sorunların çözümü için ''Tam gün yasası'' gibi bir
yasal düzenleme yapılmasını ve hekimlere insanca yaşayabilecekleri ücretler verilmesini önerdi.

AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç da grubunun görüşlerini açıklarken, iki yıl önce çıkarılan yasanın uygulamasında diğer sağlık personelinde yeterli istihdam sağlandığını, ancak uzman ve pratisyen hekim istihdamında istenen sonucun elde edilemediğini söyledi.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra teklifin maddelerinin görüşülmesine geçildi.