BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,74
ALTIN 2.955,34
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Doğu'ya giden öğretmenlere maaş müjdesi!

2015 programında özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde büyük sorun teşkil eden tecrübeli öğretmenlerin orada kalması teşvik edilecek.

Abone ol

Uzun süre çalışanların daha az emekli aylığı alması uygulaması 2015 Aralık'ta son buluyor. 2015 yılı programına göre emekli aylığı parametreleri değişecek, uzun çalışan yüksek emekli aylığı alacak.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; Ekim 2008'den sonra yapılan bir düzenleme ile getirilen uzun süre çalışan işçi ve memurun emeklilikte daha az maaş alması sistemi artık rafa kalkıyor. Aynı zamanda evi olanların ikinci, üçüncü evi satın aldığında konut kredisi kullanması halinde mevcut olan vergi avantajını ortadan kaldırmayı planlayan 2015 programına göre çalışma hayatında uzun süre kalıp prim ödeyenler emekliliklerinde rahat edecek. Hükümet, 2105 yılı programında, 2015 Aralık sonuna kadar yapılacak düzenleme ile emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametrelerin değişeceğini ve çalışma hayatında uzun sürelerde kalmayı teşvik edecek şekilde güncelleneceğini açıkladı. Böylece hükümet aylık bağlama oranlarını, çalışma süresi uzadıkça daha yüksek emekli aylığı bağlanmasını sağlayacak şekilde düzenleyecek. Aynı düzenleme ile Kamu İhale Kanunu'nda kayıt dışı işçi çalıştırdığı saptanan işverenin, kamu ihalelerine belirli bir süre giremeyeceklerine dair değişiklik yapılacağı da belirtildi.

DOĞU'YA GİDEN ÖĞRETMENE YÜKSEK MAAŞ

2015 programında ayrıca özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde büyük sorun olan tecrübeli öğretmenlerin bölgede kalmasının teşvik edileceği dile getirildi. Özellikle mevcut çözüm süreci ile birlikte yürütülmesi düşünülen yeni düzenlemeye göre deneyimli öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde ve okullarda uzun süreli çalışmasının özendirilmesi amacıyla ücretlerde farklılaşmaya gidilecek.

BİRÇOK HARÇ VE DAMGA VERGİSİ KALDIRILIYOR

2015 programında hemen hemen herkesi sevindirecek bir haber de mevcut. Programa göre yine 2015 sonuna kadar birçok ürün üzerinden alınan işlem vergileri ile harçlar kaldırılacak. Programda Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu'nda gerekli düzenlemelerin yapılacağı ifade edilerek "Bu kapsamda; Harçlar Kanunu'nda yer alan nispi ve maktu harçlar genel ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak revize edilecek; damga vergisi uygulamaları, teşvik edilmesi öngörülen sektörlerin belirli işlemlerini de kapsayacak şekilde gözden geçirilecektir" denildi.

Hangi alanlardaki harç ve damga vergilerinin kaldırılacağı henüz belli değil ama özellikle cari açığa neden olan ürünlerin yurtiçindeki üretimlerinin teşvik edileceği biliniyor.

Programda ayrıca mevcut durumda özel bir mevzuatı olmaksızın sınırlı bir uygulama alanında faaliyet gösteren mikrofinans sisteminin yaygınlaştırılması amacıyla en iyi uygulamalar esas alınarak kanun taslağı hazırlanacağı da belirtildi.

İSTİSNALAR ARTIK YOK

Programın bir diğer maddesi; vergi kaybına neden olan ancak etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin gözden geçirilerek, sisteme dahil edilmesi öngörülen vergi harcamalarına ilişkin kriterlerin belirlenmesi. Bu doğrultuda, hedeflenen seviyede katkı sağlamayan düzenlemeler kaldırılacak veya revize edilecek.