BIST 9.949
DOLAR 35,17
EURO 36,66
ALTIN 2.979,20
HABER /  GÜNCEL

Doğumun yaklaşması nasıl anlaşılır?

Doğumun başladığını anlamak için dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır. İşte işinize yarayacak olan o bilgiler..

Abone ol

Doğumun başladığını anlamak için dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır. Eğer vücudunuzda büyük bir ağırlık hissediyorsanız, yürümekte zorluk çekiyorsanız, yapışkan bir akıntı gelmeye başladıysa, suyunuz geldiyse ve düzenli kasılmalar başladıysa doğum yaklaşmış demektir.

Hamile eğitim rehberi Ayşe Öner, doğumun başladığı gösteren işeretleri, yalancı ve gerçek doğum sancısını nasıl ayırabileceğimizi anlatıyor:

Nişan, kasılmalarla birlikte olan sancı ve/veya suyun gelmesi bize doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu üç belirti sıra ile değildir. Her kadında ve bir kadının her doğumunda farklı sıralarla görülebilir.

NİŞAN

Gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzında rahmi ve bebeği enfeksyonlardan korumak amacıyla pelte gibi sümükümsü bir tıkaç oluşur. Bu tıkaca da nişan denir. Rahimdeki kasılmaların etkisiyle genişleyen rahim ağzından bu tıkaç düşer. Gebe kadın bunu akıntı şeklinde fark eder. Bu sümükümsü tıkaç aynı zamanda hafif pembemsi kanla bulaşmış (ancak kanama olmayan) şeklindedir. Halk arasında buna belirti, nişan, iz de denir. Nişan geldiğinde hemen hastaneye gitmek gerekmez. Bu doğumun çok yaklaştığını bugün yarın doğumun gerçekleşeceğini gösterir. Hazırlıkları gözden geçirmek için zamanınız vardır.

SUYUN GELMESİ

Bebeği koruyan su kesesi gerilmelerin ve kasılmaların etkisiyle yırtılabilir. Bu nedenle amniyon suyu rahimden dışarı akar.

SU KESESİ

Su kesesi üst bölgeden ve sıyrık şeklinde yırtılmışsa amniyon suyu sızıntı şeklinde akabilir. Bu nedenle gebeler idrar kaçırdıklarını ya da akıntı nedeniyle ıslaklık olduğunu düşünebilirler. Amniyon sıvı akıntı gibi koyu, kıvamlı değil, su gibi akışkandır. Rengi açık sarı ya da ıhlamur çayı gibidir. Çamaşırda akıntı gibi tabaka bırakmaz. Bu nedenle aksırma, öksürme gibi nedenle olan idrar kaçırmaya benzemez. Ayrıca kendine has bir kokusu da vardır. Bu farklılıkları dikkate alarak ıslaklığın kesenin açılmasıyla ilgili olup olmadığı gebe tarafından ayırt edilir.

Amniyon kesesi yırtıldıktan sonra bebeğin ve anne rahminin mikrop alması kolaylaşır. O nedenle su geldiğinde ya da şüphe edildiğinde hemen hastaneye gitmek gereklidir. Bazen kadınlar su gelse bile ağrılar başlamadı diye hastaneye gitmeyi geciktirirler. Bu durum anne ve bebeğin mikroplarla bulaşan bazı hastalıkları kapmasına neden olabilir.

AĞRI

Doğumun başladığını gösteren bir diğer belirti de karında sertleşme ile birlikte ağrının hissedilmesidir. Başlangıçta hafif olan, kısa süren ve seyrek olan bu ağrılar gittikçe daha uzun, şiddetli ve sık hale gelir.

Doğum sancıları başladığında hemen hastaneye gitmeniz gerekmez. Ancak sancılar yaklaşık 4-5 dakikada bir geliyorsa hastanede olmanız gerekir. Bazen gerçek doğum ağrılarını taklit eden yalancı doğum ağrıları gebe kadını ve eşini telaşlandırır ve hastaneye gitmesine neden olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ağrıların gerçek mi, yalancı mı olduğunu ayırt etmek için izlemek ve bazı farklılıkları gözlemek gerekir.

YALANCI DOĞUM AĞRILARI

Sıklığı, şiddeti bakımından düzensizdir. Dolaşma, masaj ve istirahatle geçebilir. Ağrı bel, kasık ve karında hissedilir. Rahim ucunda yumuşama ve açılmaya neden olmaz

GERÇEK DOĞUM AĞRILARI

Düzenlidir. Her durumda devam eder, geçmez Ağrı bel, kasık ve karında her noktada aynı hissedilir. Yumuşama ve açılmaya neden olur.